Prawidłowa odporność – główna ochrona przed wirusami

Odporność

Fitosanacja, fitooptymizacja z użyciem adaptogenów Instytutu Biolit z Ałtaju.

Halina Jurkowska

W świetle ostatnich wydarzeń związanych z sytuacją epidemiologiczną na świecie postanowiliśmy podzielić się naszym praktycznym 30-letnim doświadczeniem w stosowaniu adaptogenów własnej produkcji do utrzymania normalnej odporności. Jaka jest najczęstsza recepta lekarska po terapii lekami, witaminami i probiotykami? „Prowadź zdrowy tryb życia, dobrze się odżywiaj, więcej się ruszaj, pływaj, unikaj stresu i depresji, więcej przebywaj na świeżym powietrzu – wówczas nie potrzebujesz żadnych suplementów diety, aby zachować normalną odporność”. Pozostaje dodać, że musimy wtedy mieszkać w Szwajcarii i lepiej mieć konto w banku szwajcarskim, bo te dwa warunki są również bardzo przydatne dla pełnego uniknięcia stresu i frustracji.

COVID-19 nie jest pierwszą epidemią w historii ludzkości. Jak wiecie, wielkie epidemie wstrząsają światem co najmniej raz na sto lat. Pojawiająca się teraz – w erze szybkiego masowego udostępniania informacji – epidemia ujawniła nasze najbardziej wrażliwe problemy zdrowotne. Najpierw zastanówmy się, jak zrozumieć u każdego człowieka z osobna, jaką ma odporność. Każda współczesna osoba piśmienna zna 7 wskaźników zdrowotnych: ciśnienie krwi, BMI (wskaźnik masy ciała), poziom cholesterolu we krwi, stężenie cukru we krwi, temperaturę ciała, tętno, poziom hemoglobiny. Niestety na tej liście nie ma wskaźników statusu odpornościowego. Zwykły człowiek w ogóle nie wie, jaką ma odporność – normalną lub niską, jeśli jest chory 3-4 razy w roku na zespół ostrej ciężkiej niewydolności oddechowej lub grypę. Dlaczego niektórzy ludzie nigdy nie chorują na grypę, nawet podczas epidemii? Wiele w kwestiach immunologii pozostaje niewiadomych.

Lekarze uważają, że odporność jest normalna, jeśli dana osoba jest chora na grypę nie więcej niż 6 razy w roku. Czy stać na to dorosłą osobę pracującą? Jest mało prawdopodobne, że pozostanie długo w przedsiębiorstwie, w którym pracuje. Co dzieje się obecnie przy infekcji wirusowej COVID-19? Mamy układ odpornościowy, który pomaga organizmowi zwalczać różne choroby, w tym wirusowe. Staramy się go również wzmacniać. W ciągu półtora wieku rozwoju immunologii naukowcy zaczęli zarządzać odpornością, wzmacniając ją (immunostymulacja) lub osłabiając ją (immunosupresja) w przypadku nadmiernej odpowiedzi immunologicznej. W tym celu farmakolodzy opracowują zarówno immunostymulatory, jak i immunosupresanty (leki obniżające odporność). Wydawało się, że wygraliśmy z wirusami.

Jednak immunomodulatory pochodzenia syntetycznego przez długi czas prowadzą do ponownej regulacji odpowiedzi immunologicznej. Konsekwencje są znane: rozwój procesów autoimmunologicznych i nowotworowych w organizmie człowieka. Może czas zwrócić się ku naturze? Wielu lekarzy, a także zwykłych ludzi, otwarcie ignoruje istnienie nieleczniczych produktów pochodzenia naturalnego w celu poprawy i utrzymania zdrowia. Tymczasem historia ich stosowania sięga kilku lub kilkunastu wieków. Badania naukowe rozpoczęły się w ubiegłym wieku, podczas II wojny światowej, od poszukiwań przez Wehrmacht roślin zwiększających odporność żołnierzy na różnego rodzaju stres i adaptację do trudnych warunków na polu walki.

Krótka historia adaptogenów

Pojęcie „adaptogenów”, zaproponowane w 1947 roku przez rosyjskiego naukowca, dr. Nikołaja Łazariewa, zostało wprowadzone do oficjalnego nazewnictwa przez Ministerstwo Zdrowia ZSRR trzy lata później. Eleuterokok, żeń-szeń i Różeniec górski stały się pierwszymi adaptogenami, które zostały włączone do sowieckiej oficjalnej farmakopei w 1969 roku, a 10 lat później pojawiły się w oficjalnych dokumentach europejskich i amerykańskich jako zatwierdzone do użytku terapeutycznego.

Adaptogeny to naturalne immunomodulatory, które działają normalizująco na organizm ludzki bez zakłócania jego funkcji. Dlaczego więc świat jest nawiedzany przez wszystkie nowe szczepy wirusów, a nasza odporność staje się coraz bardziej wrażliwa? Spróbujmy zrozumieć przyczyny pogorszenia się układu odpornościowego lub, jak mówią lekarze, wzrostu wtórnego niedoboru odporności. W tym artykule nie bierzemy pod uwagę genetycznych „załamań” układu odpornościowego lub niedoborów odporności u pacjentów zakażonych wirusem HIV. U współczesnego człowieka stopniowo i niezauważalnie w ostatnich dziesięcioleciach następowały zmiany w układzie odpornościowym, które doprowadziły do ​​wielu chorób przewlekłych (tzw. chorób cywilizacyjnych).

Przyczyny osłabionej odporności

Pierwszą z przyczyn jest nieuzasadnione niekontrolowane i powszechne stosowanie antybiotyków i innych środków przeciwbakteryjnych. Wiadomo, że antybiotyki zabijają zarówno szkodliwą, jak i pożyteczną mikroflorę, którą zastępują inne drobnoustroje chorobotwórcze dla człowieka, w tym grzyby. Wiadomo, że 70% światowej populacji cierpi na dysbiozę jelit. O jakiej odporności możemy mówić, jeśli zdrowa równowaga mikroflory naszego organizmu od dawna jest zaburzona? Ponadto antybiotyki są szeroko stosowane w hodowli bydła i drobiu. Jemy te pokarmy przez cały czas i mamy kumulacyjny efekt w postaci odporności na choroby na wiele leków. Patogeny przystosowują się do leków szybciej niż my tworzymy nowe antybiotyki. Nie daj się zwieść pięknym zdjęciom pól z kłosami pszenicy, tonami warzyw i owoców w supermarketach – herbicydy i pestycydy prawie zabiły normalną mikroflorę roślin, które trafią na nasz stół. Ostra redukcja gatunkowa mikroorganizmów w glebie doprowadziła do niedoboru składników odżywczych, makro- i mikroelementów w żywności. Mało tego, półki w sklepach zapełniają się produktami opartymi na genetycznie modyfikowanych roślinach, których nie zapylają nawet pszczoły.

Wreszcie, normalna żywność naszych dziadków, naprawdę przydatna do kształtowania zdrowej odporności, została „wykończona” przez wszelkiego rodzaju dodatki do żywności, aromaty, wzmacniacze smaku, stabilizatory, konserwanty i tak dalej. Lista dodatków jest często dłuższa niż główne składniki żywności. O jakim immunologii możemy mówić, jeśli zignorujemy tę listę, uczciwie umieszczoną na opakowaniu? * Niedawno w całym kraju otworzyły się sieci supermarketów, w których żywność jest sprzedawana po zaporowo niskich cenach, a ich stałymi klientami są oczywiście te miliony ludzi, którzy znajdują się poniżej granicy ubóstwa. Jaka może być normalna odporność? Innym uznanym przez medycynę czynnikiem, który poważnie osłabia naszą odporność, jest stres. Nie byłoby ewolucji bez stresu. Ale dopiero w ciągu ostatniego stulecia sam człowiek znacznie rozszerzył listę czynników stresowych, sprawiając, że nawet jedzenie i woda są poważnym stresem chemicznym. Niezależnie od przyczyny, stres powoduje wzrost poziomu hormonu kortyzolu. Wykazano, że kortyzol hamuje produkcję hormonów szczęścia i niszczy układ odpornościowy. Synteza przeciwciał, interleukin zatrzymuje się, następuje samozniszczenie makrofagów. Nie mniejszą rolę we wzroście wtórnych niedoborów odporności lub „obniżonej odporności” odgrywa ekologia środowiska, którego zanieczyszczenie osiągnęło prawdziwie planetarną skalę. Nawet chwilowe zatrzymanie wielu branż w pandemii na dwa tygodnie pozwoliło na znaczne zmniejszenie zawartości CO2 w powietrzu, co już wpłynęło korzystnie na poprawę stanu ekologicznego planety.

Jak naturalnie wspierać odporność?

Nasza odporność, która ma nas chronić, potrzebuje obecnie ochrony i wsparcia. Przetestowane w czasie adaptogeny oraz liczne badania przedkliniczne i kliniczne są potrzebne bardziej niż kiedykolwiek. Można to zweryfikować za pomocą naszych programów do zapobiegania wirusom i przeziębieniom. Pragnę przytoczyć jedną z definicji stresu dla uzmysłowienia, jak ważnym kancerogennym czynnikiem jest on w dzisiejszej rzeczywistości. Stres (z ang. stress „obciążenie, stres; stan podwyższonego stresu”) – zespół niespecyficznych adaptacyjnych (normalnych) reakcji organizmu na wpływ różnych niekorzystnych stresorów (fizycznych lub psychicznych), zaburzających jego homeostazę. Co więc należy robić? Naukowcy Instytutu Biolit opracowali autorskie programy na bazie produktów z roślin adaptogennych Ałtaju o działaniu potwierdzonym w 30 letnich badaniach klinicznych:

Krok 1: Fitosanacja.

Florenta spray

Zastosowanie Florenty spray. Związki czynne stanowiące skład wodnego ekstraktu jodły syberyjskiej stanowią polifenole, fitosterole, mikro- i makroelementy, fitoncydy i zwłaszcza te posiadają zbawienne dla naszego układu immunologicznego działanie. Są to naturalne związki chemiczne stanowiące elementy systemu obronnego drzew, które chronią je przed bakteriami, owadami i grzybami, i które w podobny sposób mogą przysłużyć się nam – ludziom. Fitoncydy, od łacińskiego phyton (roślina) i cide (zabić), są metabolitami roślin wyższych działającymi pierwotniakobójczo, fungistatycznie (hamowanie rozwoju grzybów), grzybobójczo, przeciwwirusowo i antybakteryjnie Podczas epidemii grypy Florenta spray jest używana jako aerozol zapobiegający rozprzestrzenianiu się wirusów. Zaleca się rozpylać Florentę spray w pomieszczeniach – zarówno w domu, jak i w biurze, w pracy. Rozpylamy roztwór wodny jodły syberyjskiej na pościel, poduszki, ubrania, wokół biurka, na maseczki. Wówczas prowadzimy fitosanację otoczenia, w którym się znajdujemy.

Fitosanacja błon śluzowych. W przypadku chorób zakaźnych należy rozpylić Florenta spray na błony śluzowe jamy ustnej i nosogardzieli za pomocą butelki z rozpylaczem. Nawadnianie działa skuteczniej niż krople – nawilża, nie powodując pieczenia i podrażnień. Zabieg powtarza się do 5-6 razy dziennie. Substancje aktywne Florenty spray stosowane miejscowo, wspomagają uśmiercenie patogennych bakterii, utrzymują prawidłową pracę układu odpornościowego m.in. w produkcji interferonów – czynników obrony przeciwwirusowej. Rano lub przed wyjściem na zewnątrz płuczemy zatoki.

Jak prawidłowo przepłukać zatoki:

Do płukania należy używać Florenta plus 200ml. Będziemy potrzebować dużej strzykawki o pojemności 20 ml bez igły (lub pipety, lub butelki do przepłukiwania dostępnej w aptekach), aby ułatwić wprowadzenie płynu do jamy nosowej. Podczas płukania opuść głowę na bok nad zlewem lub umywalką. Następnie należy wlać roztwór do jednej z dziurek nosa.

Jak przygotować roztwór do płukania: wymieszać w jednym pojemniku 20 ml wodnego ekstraktu Florenta plus i 80 ml przegotowanej ciepłej wody. Roztwór wydycha się powoli, jak przy wydmuchiwaniu nosa. Zrób to ostrożnie i powoli. Procedurę można powtórzyć z drugą dziurką nosa.

Po płukaniu należy zakropić 2 krople olejku Eplir 1% lub 2% do każdego kanału nosowego. Olejek Eplir zawiera substancje czynne w postaci karotenoidów w tym kompleksów luteiny i zeaksantyny, która wpływają na łagodzenie stanów zapalnych, utrzymują prawidłowy wzrost sieci naczyń włosowatych, utrzymują prawidłowy wzrost tkanki nerwowej i naczyniowej oraz wpływają na mechanizmy organizmu zapobiegające tworzeniu się tkanki włóknistej, odbudowując tym samym śluzówkę nosa.

Krem Florenta należy nałożyć i dobrze wetrzeć w skrzydełka nosa, błonę śluzową i przedsionek nosa. Zawarty w kremie olejek jodłowy zawiera wytworzone przez naturę fitoncydy – substancje bakteriobójcze, zapobiegające przedostawaniu się wirusów do błony śluzowej nosa i oczu.

Krem Florenta można użyć również do rąk i ciała wówczas substancje czynne będą działały ochronnie na mikrobiologię skóry.

Od czasów Hiroszimy i Nagasaki 90% obywateli Japonii (kraju o długiej historii długowieczności) przyjmuje adaptogeny, aby zapobiegać różnym chorobom i poprawiać funkcjonowanie układu odpornościowego. W formularzu zgłoszeniowym na każdą ofertę pracy obowiązkowe jest pytanie, jakie środki i środki zapobiegawcze stosuje dana osoba, aby zachować zdrowie. Kto, jeśli nie Japończycy, wiedzą, że adaptogeny mogą zmniejszyć obciążenie organizmu lekiem, zwłaszcza w podeszłym wieku i uniknąć poliprogmazji (choroby lekowej). W Europie i Ameryce 65% populacji przyjmuje kompleksy witaminowe i inne preparaty ziołowe. W Chinach 75% populacji używa tradycyjnej medycyny chińskiej. Aby mogli w ten naturalny sposób dbać o własne zdrowie, 340 000 rolników uprawia rośliny znane w Państwie Środka ze swoich właściwości leczniczych od wielu stuleci. W Rosji Instytut Biolit zarówno produkuje preparaty lecznicze, jak i dostarcza surowic z roślin adaptogennych ze swoich upraw na czystym ekologicznie Ałtaju, do preparatów leczniczych rosyjskich firm farmaceutycznych. Tym samym firma zaliczana jest do klastra farmaceutycznego. Rynek rosyjski widzi potrzebę ochrony rodzimego, zdrowego surowca, dlatego wprowadził ograniczenia dot. wywozu czystych ekstraktów ziołowych z terytorium RF.

ZALECENIA NAUKOWCÓW INSTYTUTU BIOLIT Z AŁTAJU.

FITOSANACJA ENOEKOLOGICZNEGO ŚRODOWISKA CZŁOWIEKA

Populin plus – wodny wyciąg z kory osiki – substancje czynne to glikozydy fenolowe posiadają działanie bakteriobójcze na pneumokoki, wspomagając mechanizmy organizmu chroniące przed zapaleniem płuc. Wodny wyciąg kory osiki to analog kwasów żółciowych, przyrodniczy środek antyseptyczny, potężna obrona przed infekcją grzybiczą, która objawia się na tle osłabionego układu odpornościowego. Glikozydy fenolowe regulują i utrzymują prawidłową mikrobiotę, hamują aktywność oportunistycznej i patogennej mikroflory w przewlekłych ogniskach infekcji, których jesteśmy nosicielami (przewlekłe zapalenie migdałków, zapalenie pęcherzyka żółciowego, odmiedniczkowe zapalenie nerek itp.) Glikozydy fenolowe, a wśród nich populina, pozwala zachować przewiewność pęcherzyków płucnych, tj. zapobiega tworzeniu się tkanki włóknistej, czyli jednej z najgroźniejszych konsekwencji grypy spowodowanej przez koronawirusy (badania przeprowadzono w Instytucie Gruźlicy Rosyjskiej Akademii Nauk w Moskwie, 2008 r.). Środek ten pozwala zadziałać prewencyjnie i utrzymać zdrowie płuc.

Sposób użycia: 1 łyżeczka ok. 2,5 ml do 5 ml doustnie 3 razy dziennie ok. 40 minut po posiłku lub najlepiej na czczo przed posiłkiem popijając 1/2 szklanki ciepłej wody.

Toksidont-maj plus (wyciąg z korzenia łopianu), substancje czynne działają jak odtruwacz. Od wielu stuleci korzeń łopianu stosowany do usuwania produktów rozpadu bakterii i łagodzenia objawów zatrucia. Wodny ekstrakt korzenia łopianu z Ałtaju pod nazwą Toksidont maj plus zawiera inulinę (adsorbent), która wiąże toksyny i usuwa je przez jelita; asparagina, która przekształca wodonierozpuszczalne związki toksyn w substancje rozpuszczalne w wodzie i usuwa je bezpiecznie przez nerki, aktywując pracę wszystkich układów wydalniczych: moczopędnego, napotnego, wiatropędnego, przeczyszczającego i żółciopędnego. Sposób użycia: 1 miarkę ok. 1,6 ml rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i spożywamy 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem lub do posiłku.

KROK 2: FITOOPTYMIZACJA

Florenta plus (wyciąg z jodły syberyjskiej). Związki czynne wodnego ekstraktu jodły syberyjskiej w postaci, polifenoli, mikro-makroelementów, fitosteroli, fitoncydów mają wyraźne działanie adaptogenne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Fitoncydy, o których już wcześniej wspomniano – od łacińskiego phyton (roślina) i cide (zabić), są metabolitami roślin wyższych działającymi pierwotniakobójczo, fungistatycznie (hamowanie rozwoju grzybów), grzybobójczo, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Utrzymują prawidłową odporność błon śluzowych poprzez zwiększenie wydzielania immunoglobulin A. Utrzymują prawidłową aktywność fagocytarną poprzez zwiększanie jej w razie potrzeby aż dwukrotnie. Regulują stan toksyn w organizmie i wpływają na prawidłową kondycję wątroby. Wpływają na hematopoezę, procesy regeneracyjne. Wpływają na prawidłową regenerację. Sposób użycia: w pierwszych 3 – 5 dniach choroby (czas trwania „ostrego” okresu ustalany jest indywidualnie) 50 ml Florenty 4 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Dalej – 1 łyżka stołowa Florenty 4 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem, po rozpuszczeniu w 1/4 szklanki wody.

Prewencyjnie 3 razy dziennie 1 miarka 5 ml rozpuścić w ok. 100 ml ciepłej wody. Stosować 3 razy dziennie.

Hepatobiol to hepatoprotektor na bazie roślin adaptogennych Ałtaju zawiera zmielone nasiona ostropestu i ekstrakt mleczka owsa pierwszej dojrzałości, bogaty w mikro- i makroelementy, kwasy Omega 3, ale przede wszystkim sylibinę i sylimarynę. Substancje czynne kontrolują system podtrzymywania życia wszystkich komórek (potencjał energetyczny mitochondriów, oddychanie komórkowe), działa immunomodulująco dzięki aktywacji limfocytów T, a także utrzymują prawidłowe reakcje układu odpornościowego na wprowadzenie obcych czynników, co wskazuje na działanie immunomodulujące.

Sposób użycia: 2 kapsułki 3 razy dziennie podczas posiłku, kapsułki można rozpiąć i wsypać do pożywienia.

Tonizyd, Flawigran, Witamiks – substancje z roślin adaptogennych Ałtaju, utrzymują prawidłowe adaptacyjne funkcje organizmu, zawierają makro- i mikroelementy, kompleksy naturalnych witamin tak potrzebnych w braku naturalnej adaptacji budującej odporność. Sposób użycia: po 1 łyżeczce granulatu, 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem lub do posiłku, wcześniej rozpuszczone w 100 ml ciepłej wody.

Reishi-kan (ekstrakt z grzyba reishi) stosowany jest przez długi czas, 6 – 12 miesięcy, zawiera arabinogalaktan – silny immunomodulator. Arabinogalaktan wpływa na mechanizm organizmu hamujący rozwój chorób autoimmunologicznych, utrzymuje prawidłową pracę mechanizmów obronnych organizmu, utrzymuje prawidłowy poziom serotoniny i tryptofanu („hormonów szczęścia”) co prowadzi do zapobiegania powstawaniu depresji. Sposób użycia: po 1 łyżeczce granulatu 3 razy dziennie między posiłkami, wcześniej rozpuszczone w 100 ml ciepłej wody.

Zachęcamy do samodzielnego zadbania o swoje bezpieczeństwo, w sposób kompleksowy, tzn.: wzmocnić odporność, przestrzegać higieny, antyseptyczna ochrona dłoni i błon śluzowych jamy ustnej, nosa i oczu. Przed i po wizycie w miejscach publicznych regularnie dezynfekuj powietrze w pomieszczeniu.

Autorskie programy naukowców Instytutu Biolit, które omówiliśmy, są dzisiaj aktualne i niezbędne w prewencji by nauczyć się zdrowo żyć w tej zmieniającej się rzeczywistości.

 

* Klasyfikacja dodatków do żywności według właściwości.

W celu zabarwienia mieszaniny dodaje się E100-182; E200-299 służą do utrzymania świeżości produktu; E300-399 – przeciwutleniacze; E400-499 – emulgatory; E500-599 – służy do regulacji kwasowości; E600-699 poprawiają smak lub zapach; E700-899 – zapasowe wartości; E900-999 – substancje o indywidualnych właściwościach (np. E950 to słodzik).

Szkodliwe dodatki do żywności.

Bardzo niebezpieczne: E121, E621.

Niebezpieczne: E102, E110, E120, E124, E127, E123, E240, E510, E513, E129, E155, E180, E201, E220, E222, E223, E224, E228, E233, E242, E400, E401, E402, E402 E404, E405, E501, E502, E503, E620, E636, E637.

Rakotwórcze: E131, E142, E153, E210, E212, E213, E214, E215, E216, E219, E230, E240, E249, E280, E281, E282, E283, E310, E954.

Podrażniające żołądek: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E461, E462, E463, E465, E466.

Choroby skóry: E151, E160, E231, E232, E239, E311, E312, E320, E907, E951.

Wywołujące zaburzenia jelit: E154, E626, E627, E628, E629, E630, E631, E632, E633, E634, E635.

Deregulujące ciśnienie: E154, E250, E252.

Niebezpieczne dla dzieci: E270.

Zabronione: E103, E105, E111, E121, E123, E125, E126, E130, E152, E211, E952.

Podejrzane: E104, E122, E141, E171, E173, E241, E477.

Analizując powyższe zestawienie dodatków stosowanych dzisiaj w żywności, trudno nie zauważyć jak bardzo potrzebujemy zmian w kulturze żywienia i zdrowej suplementacji, która wzmocni potencjał komórkowy naszego organizmu. Dlatego przyszłość stanowią adaptogeny, stosowane w tradycji ałtajskiej od stuleci, na które uwagę zwrócili naukowcy w latach 30. XX wieku i z wsparcia ich korzystają kosmonauci, wojskowi, sportowcy, płetwonurkowie, a człowiek XXI wieku tym bardziej powinien wykorzystać możliwości, które oferuje ten piękny świat czystej, dziewiczej przyrody.