Aktualne normy poziomu glukozy na czczo wynoszą:
- 70-99 mg/dl (3,9-5,5 mmol/l) – prawidłowa glikemia
- 100-125 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy ( tzw. stan przedcukrzycowy) na czczo
- stężenie glukozy na czczo ≥ 126 mg/dl – stan chorobowy – cukrzyca
Dieta a poziom glukozy – zwróć uwagę na indeks glikemiczny produktu
Dieta odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu glukozy we krwi, co ma istotne znaczenie dla utrzymania zdrowia organizmu oraz prewencji wielu problemów będących konsekwencją rozregulowania gospodarki insulinowo – glukozowej. Kluczowym narzędziem, które pomaga zrozumieć, jak produkty żywnościowe wpływają na nasz poziom glukozy, jest Indeks Glikemiczny (IG). Indeks ten przypisuje wartości liczbowe produktom spożywczym, odzwierciedlając ich zdolność do podniesienia stężenia glukozy we krwi po spożyciu.
Warto zaznaczyć, że wybierając produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, można skutecznie panować nad poziomem glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie powodują stopniowy i stabilny wzrost poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, co wpływa na dłuższe utrzymanie uczucia sytości, i może zapobiegać niepohamowanemu uczuciu głodu. Z kolei spożycie produktów o wysokim IG powoduje szybki i znaczący wzrost poziomu glukozy we krwi i może prowadzić do nagłego wyrzutu insuliny i problemów metabolicznych w przyszłości.
Dodatkowe korzyści ze spożywania produktów z niskim IG?
Oprócz kontroli apetytu, utrzymania prawidłowej masy ciała i prawidłowego poziomu glukozy, spożywanie produktów z niskim IG przyczynia się do utrzymaniu stałego poziomu energii, bez tzw. ’’zjazdu’’ i uczucia senności po posiłku.
Zadbaj o swoją witalność z odpowiednią żywnością!
Poniżej prezentujemy kilka przykładów żywności polecanej dla osób chcących zadbać o prawidłowy poziom glukozy:
- Warzywa o niskim IG: warzywa liściaste – szpinak i sałata, seler naciowy, rzodkiewka, por, szparagi. Co ważne ! Zwróć szczególną uwagę na obecność warzyw korzeniowych w swojej diecie – są one dobrym źródłem błonnika.
- Owoce o niskim IG jak jagody, wiśnie, truskawki, maliny, jeżyny, grapefruit, śliwki
- Pełnoziarniste produkty, takie jak brązowy ryż, kasze niskiego przemiału, pełnoziarniste makarony i chleb pełnoziarnisty, to źródło wolno wchłanianych węglowodanów
- Niskotłuszczowe źródła białka takie jak drób, ryby, fasola, cielęcina, rośliny strączkowe, soczewica i produkty mleczne
- Orzechy i nasiona w tym orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, nasiona chia, bogate w kwasy tłuszczowe jak omega 3 i omega 6,9
- Ryby w tym ryby tłuste, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3: Takie ryby jak łosoś, sardynki i makrela
Pamiętaj aby dodając produkty do koszyka, sprawdzać ich pochodzenie i skład.
Inne polecane praktyki w kontekście dbałości o prawidłowy poziom glukozy:
RUCH – regularna aktywność fizyczna, dostosowana do swoich możliwości kondycyjnych może poprawić wrażliwość komórek na insulinę, co sprzyja utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy
SEN – dbanie o odpowiednią ilość snu jest istotnie ważne dla zdrowia naszej gospodarki hormonalnej i zmniejszenia stresu oksydacyjnego, co może przełożyć się na odpowiednie wartości glikemii
RELAKS – stres wpływa na poziom glukozy, dlatego wprowadź do swojej codzienności odpowiednie techniki relaksacyjne aby utrzymać dobry nastrój i cieszyć się zdrowiem
WODA – picie wystarczającej ilości wody jest ważnym elementem kontroli glikemii, ponieważ odpowiednie spożycie wody pomaga w rozcieńczaniu glukozy we krwi i jej wydalaniu przez nerki
Suplementacja a poziom glukozy we krwi
Prawidłowa suplementacja, w połączeniu z odpowiednią dietą i regularną aktywnością fizyczną, może być korzystna dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Niektóre rośliny takie jak korzeń łopianu, zawierają składniki, wykazujące potencjał do wspomagania utrzymania prawidłowej wrażliwości komórek na insulinę i zachowania prawidłowego poziomu glukozy. Cenne są również źródła błonnika i inuliny, znajdujące się w niektórych suplementach i naturalnych źródłach żywności, ponieważ mogą one pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy, poprzez opóźnienie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego i utrzymanie stabilnej glikemii. Pamiętaj jednak aby przed rozpoczęciem takiej suplementacji skonsultować się ze specjalistą ! Zwłaszcza jeżeli przyjmujesz leki, albo zaobserwujesz u siebie niepokojące objawy wymagające diagnostyki.
Sprawdź także: Suplementy bez dodatku curku
Propozycje Biolit Europe
Z myślą o utrzymaniu zdrowia i prawidłowego poziomu glukozy we krwi Instytut Naukowo-Badawczy Biolit stworzył produkty oparte na ekstrakcie z korzenia łopianu majowego.
Toksidont Maj Plus – wodny ekstrakt korzenia łopianu majowego, stanowi źródło inuliny, a dodatkowo w swoim składzie zawiera do 12 % białka, eteryczny olejek łopianowy, taniny, związki gorzkie, kwas palmitynowy, stearynowy, sitosterol, stigmasterol, fitosterol, żywice, asparaginę, arktyinę, arktygeninę, mikro- i makro- elementy tj. cynk, żelazo, wapń, miedź.
Inulina zawarta w korzeniu łopianu majowego korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, ponieważ jako rozpuszczalny błonnik, posiada właściwości opóźnienia wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego, co zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru i sprzyja utrzymaniu stabilnej glikemii. Dodatkowo ekstrakt korzenia łopianu majowego stanowi naturalne źródło polifenoli, wykazujących właściwości antyoksydacyjne – kolejny ważny aspekt w kontekście utrzymania zdrowia i stabilnej glikemii.
Potrzebujesz produktu z wysoką zawartością błonnika?
Poznaj – Normo – glukomin z bogatym, roślinnym składem jak: ekstrakt gęsty z ziela rutwicy lekarskiej (Galega oficinalis Herba) DER 3:1, ekstrakt z owoców dzikiej róży (Rosa canina Fructus) DER 4:1, błonnik korzenia łopianu (Arctium lappa Radix) DER 3:1, korzeń łopianu większego rozdrobniony, ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego (Taraxacum officinalis Radix) DER 3:1, ekstrakt z liścia pokrzywy (Urtice Folium) DER 6:1. Substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.
Glikozydy stewiolowe są zdrowszą alternatywą dla cukru, błonnik z korzenia łopianu pomaga kontrolować wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, a do tego związki roślinne wspomagające utrzymanie prawidłowych procesów trawiennych.
W dzisiejszych czasach obserwuję się coraz większe spożycie węglowodanów prostych, co niestety przekłada się na problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Glukoza jest ważna, jednak pamiętaj – wybieraj jej właściwe źródła i ciesz się zdrowia i energią !