Zadziwiający świat mikrobiomu, mikrobioty i nasza flora jelitowa w nowych badaniach.
Czy wiecie, że nasze 21 000 genów nie stanowi o pełnej naszej historii. W latach 2000 rozpoczęto projekty badawcze ludzkiego genomu; wówczas wynaleziono technikę sekwencjonowania DNA, która dała początek ważnemu wydarzeniu a mianowicie poznaniu mikrobiomu ludzkiego – Human Mikrobiome Project. Stworzył on podwaliny do znacznie bardziej rozległych badań genów czyniących z osoby zarówno istotę ludzką , jak i mikrobową. Świat mikrobiomu jest zadziwiająco fascynujący. Ewolucyjnie stworzył warunki do przetrwania nawet w niewyobrażalnie niekorzystnym do rozwoju życia środowisku. Zawdzięcza to unikalnym zdolnościom genetycznym, które różnią się znacząco od genomu człowieka. Po urodzeniu odziedziczyłeś połowę genów od matki, a połowę od ojca. Te fragmenty DNA pozostaną z tobą na całe życie, nic do nich nie zostanie dodane i nigdzie nie znikną. Nie jesteś w stanie pożyczyć ode mnie kilku genów, a ja – od ciebie. Teraz wyobraź sobie świat, w którym przyjaciele i koledzy mogą wymieniać geny, kiedy tylko chcą. Czy twój szef ma gen, który daje odporność na różne wirusy? Weź go do siebie! Czy twoje dziecko ma genetyczną skłonność do jakiejś choroby? Zamień te geny na własne, zdrowsze! Czy Twoi krewni łatwo trawią ciężkie pokarmy dzięki specyficznemu genowi? Bez wątpienia ten gen jest twój! Geny na tym świecie nie są skarbami rodzinnymi odziedziczonymi z pokolenia na pokolenie, ale przedmiotami gospodarstwa domowego, które można łatwo dzielić ze sobą. W takim świecie żyją bakterie. Wymieniamy liczby, pieniądze i pomysły, a oni wymieniają DNA. Czasami bakteria skrada się do innej bakterii, między nimi pojawia się skoczek i zaczynają przesuwać fragmenty DNA tam i z powrotem – to jest ich miejsce zbliżenia. Mogą również odciągać fragmenty DNA wyrzucane przez rozkładające się zwłoki bakterii. Czasami bakterie wykorzystują wirusy do przenoszenia genów z jednej komórki do drugiej. Wymiana DNA jest dla nich tak częstą procedurą, że genom zwykłej bakterii jest dosłownie usiany genami innych bakterii. Nawet pokrewne szczepy często wykazują znaczne różnice genetyczne. Rozszyfrowanie tego cudu genetycznego może spędzić życie kolejnych pokoleń badaczy.
Mikrobiom w Anti-Age, medycynie spersonalizowanej XXIw.
To właśnie genetyka i epigenetyka stanową podstawy medycyny spersonalizowanej, które obecnie przeżywają nowy rozwój dzięki wiedzy o mikrobiomie. Obecnie epigenetyka lub epigenomika bada prawidłowości zmian aktywności genów pod wpływem metabolicznych produktów ubocznych mikrobioty. Badane są mechanizmy, które nie zmieniają struktury genów w DNA, ale regulują (wzmacniają lub tłumią) ich funkcję. Badane jest zastosowanie szczepów, które normalizują poziom cholesterolu i syntetyzują substancje obniżające ciśnienie krwi. Trwają prace nad genetycznie zmodyfikowanymi bakteriami probiotycznymi, które syntetyzują cytokiny zapobiegające rozwojowi alergii i nowotworów. Wyodrębniono osobne obszary epigenetyki do badania wpływu mikrobioty matki na zdrowie genetyczne rozwijającego się płodu, osobno badane są wzajemne powiązania między: mikrobiotą a otyłością, mikrobiotą a cholesterolem, mikrobiotą a inteligencją, mikrobiotą a zachowaniem, mikrobiotą a biopolityką.
W obecnym czasie zostało udowodnione, że mikrobiota ma decydujący wpływ na metabolizm, wpływ na układ nerwowy, syntezę hormonów, syntezę witamin, syntezę cholesterolu, regulację immunologiczną, regulację wszystkich funkcji trawiennych, eliminację toksyn, wymianę kwasów żółciowych, prawidłową gospodarkę wodno -elektrolitową i kontrolę masy ciała.
W dzisiejszej dobie wielu pacjentów ma specyficzne dolegliwości i objawy chorób lub zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. W ramach medycyny spersonalizowanej szczególnie ważny jest specjalista gastroenterolog. Znaczenie jego profesjonalnej wiedzy i doświadczenia klinicznego jest ogromne, ponieważ normalizacja funkcjonalnego zdrowia przewodu pokarmowego oznacza stworzenie podstaw dla skutecznych technik anti-aging. Także, każdy specjalista medycyny estetycznej powie ci, że bez poprawy stanu twojej mikrobioty i stanu układu pokarmowego nie rozwiąże skutecznie twoich problemów z urodą.
Zaburzenia mikrobioty mogą mieć takie objawy jak zaburzenia metaboliczne, otyłość lub niedowaga, cukrzyca typu 2, problemy estetyczne skóry (trądzik, łojotok, plamy starcze, zmarszczki, suchość, wiotkość itp.), problemy z włosami i paznokciami, zaburzenia równowagi hormonalnej, zaburzenia nastroju, depresja, obniżona witalność, zaburzenia snu, chroniczne zmęczenie, niejasny stan podgorączkowy, niedobory odporności (częste ostre i przewlekłe stany zapalne, zwłaszcza wirusowe), alergie, częste choroby, łagodny lub złośliwy rozrost komórek, niepłodność, niepowodzenia w zajściu w ciążę, przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników, przedwczesne starzenie się itp.
Mikrobiota ma bezpośredni wpływ na stan naszych hormonów i odwrotnie, hormony wpływają na stan naszej mikrobioty.
Co możemy teraz zrobić w celach profilaktycznych i terapeutycznych, aby uzdrowić naszą mikrobiotę? Na pewno pomocne będą wysokiej jakości organiczne produkty, minimalizacja negatywnego wpływu stresu i ograniczenie chemicznej żywności syntetycznej oraz substancji chemicznych.
Optymalizacja mikrobioty ( flory jelitowej).
Optymalizacja mikrobioty, a mianowicie przywrócenie prawidłowej mikrobioty i jej funkcji polega na aktywnym zastosowaniu probiotyków i prebiotyków, nutraceutyków i witaminoterapii. Przy czym w dzisiejszych czasach da się zauważyć ciekawe zjawisko: w medycynie i przemyśle żywnościowym wzrasta stosowanie probiotyków a mimo to możemy zaobserwować wzrost dysbiozy mikrobioty.
Dlatego aby utrzymać prawidłowe funkcje mikrobioty, zaleca się również stosowanie produktów roślinnych jako źródeł witamin i substancji biologicznie czynnych, które to diametralnie różnią się od syntetycznych witamin a ich droga metabolizmu jest korzystna dla naszego organizmu. Takie substancje roślinne dla wsparcia mikrobiomu nazywane są na wschodzie FITOOPTYMALIZACJĄ MIKROBIOTY. I o tym procesie szerzej możecie poczytać w artykułach Biolitu dotyczących autorskiego programu FITOSANACJI. Dla utrzymania zdrowej flory jelitowej pomocne może być przeprowadzenie etapu fitosanacji, a dopiero potem zaangażowanie się w fitooptymalizację mikrobioty . I tu może być pomocna będzie Biota Complex z jej wspaniałym mikrobiomem pozyskanym z fermentacji mleka pozyskiwanego podczas laktacji, certyfikowanego od krów na wolnym wypasie na czystym Ałtaju.
Ten kompleks szczepów bakterii symbiotycznych zawarty w Biocie 1 pozyskanych z procesu fermentacji zdrowego mleka, będzie korzystny dla naszych jelit a inulina z Bioty 2 będzie sprzyjającą pożywką. Inulinę w swoim menu spożytkują bifidobakterie żyjące w jelicie grubym przez co będą silne i będą wspierać prawidłową strukturę ściany komórkowej jelita grubego. Zdrowe ściany jelita grubego to również utrzymanie prawidłowej odporności.
Ten świat naszych równoważnych , symbiotycznych bakterii pozostanie w nas i na nas tak długo jak długo mu na to pozwolimy, szanując siebie i dbając o środowisko naturalne. Pamiętajmy , że życie ewoluuje i władzę w nim pełnią mikroby!
Szanowni Państwo!
Powyższy materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, stanowi wyłącznie treść informacyjną i w rozumieniu obowiązujących przepisów prawnych nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, diagnoza lub instrukcja w zakresie leczenia; ponadto nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.