Czy możemy żyć bez naszego mikrobiomu?
Jeszcze kilka lat temu w społeczeństwie dominowała koncepcja stworzona przez twórców mikrobiologii Louisa Pasteura i Roberta Kocha mówiąca o tym , że wiele chorób jest spowodowanych infekcjami, a zatem drobnoustroje są czymś, z czym należy walczyć. Jednak w ostatnich latach naukowcy doszli do bardzo ważnego wniosku i przekonanie o całkowitej szkodliwości drobnoustrojów dla człowieka zostało zachwiane. Oprócz naprawdę groźnych mikroorganizmów stale towarzyszą nam te, które pomagają nam żyć, być silnymi i zdrowymi. To właśnie jest mikrobiom człowieka.
Jako ciekawostkę, przytoczę jedną z ciekawych hipotez naukowych, która mówi, że nasze drobnoustroje są największym ludzkim organem o ogromnym, niezbędnym do życia wpływie na układy regulacyjne, takie jak układ nerwowy, hormonalny i odpornościowy.
Jednak dzięki badaczom dziś już wiemy na pewno, że drobnoustroje wchodzą w różne interakcje z naszym organizmem. Metabolizm zapewniają głównie enzymy wytwarzane przez drobnoustroje. Co więcej, od nich zależą nasze przyzwyczajenia, preferencje smakowe, zachowanie, a nawet nastrój.
W gruncie rzeczy człowiek i mikrobiota– to symbioza dwóch form życia. Ten stary sojusz ma całkowicie zrozumiałe wytłumaczenie: drobnoustroje potrzebują siedliska i pożywienia, a ludzkie ciało jest do tego idealnie przystosowane. Ponadto w trakcie ewolucji te dwa światy nauczyły się „dogadywać” ze sobą. Na przykład, bakterie wpływają na komórki odpornościowe ścian jelit w sposób, który nieznacznie zmniejsza ich aktywność.
Dzisiaj naukowcy są pewni, że drobnoustroje mogą wpływać na ludzi w dwojaki sposób: niektóre z nich pomagają organizmowi funkcjonować, a inne niszczą go.
Niewątpliwie szczególne znaczenie dla zdrowia mają drobnoustroje zamieszkujące układ pokarmowy to dzięki nim następuje proces trawienia, synteza witamin, minerałów. Fenomenem bakterii jelitowych jest fakt, że oddziałują one na ściankę jelit za pomocą specjalnych substancji, a jednocześnie wpływają na nasz mózg. Kiedy naukowcy zbadali skład chemiczny tych związków, byli zdumieni. Odkryli oni, że bakterie produkują analogi naszych własnych hormonów: serotoninę, testosteron, noradrenalinę, dopaminę, histaminę. Wydzielają one również różne enzymy i białka.
Zaskakującym udowodnionym faktem jest to, że na nasz nastrój może mieć wpływ funkcjonowanie mikrobioty jelitowej. Dlatego też jeżeli pragniemy dożyć szczęśliwej, jakościowej długowieczności to aktywność w podeszłym wieku zależy w dużej mierze od tego, jak zdrowa jest mikrobiota.
Należy być świadomym, że każdy silny lek ma skutki uboczne. Z reguły chorują przez to następujące narządy: wątroba, nerki i serce. To nie przypadek, że Światowa Organizacja Zdrowia wezwała do stosowania antybiotyków tylko w najbardziej skrajnych przypadkach. Chodzi o to, że zaburzenie mikrobioty jelitowej po nadużywaniu antybiotyków stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale także dla życia i długowieczności człowieka.
Czy uważasz, że w dzisiejszych realiach jesteśmy w stanie zapewnić niezbędne dla zdrowia naszej mikrobioty warunki? Odpowiedź jest oczywista: nie! Ale co zrobić.
Niewątpliwie jednym z mechanizmów pomocnych dla Tworzenia warunków będzie odpowiednia żywność dla naszej zdrowej mikrobioty, bogata w błonnik organiczny i inulinę, które to w swoim menu uwielbiają bifidobakterie. Zasiedlanie symbiotycznymi bakteriami naszych jelita to też jest proces wymagający czasu. Wiemy już , że tylko silne szczepy symbiotycznych bakterii stworzą silne kolonie i będą miały dobrą przyczepność do ścianek naszych jelit. Tworząc silne kolonie rodzin, bakterie symbiotyczne są ze sobą powiązane w łańcuchu pokarmowym co jest istotnym elementem przetrwania w naszych jelitach. I tylko takie kolonie są w stanie pracować na nasze zdrowie.
Dlatego też Biolit stworzył kompleks na bazie symbiotycznych bakterii pozyskanych i uśpionych z fermentacji mleka certyfikowanego, od krów na wolnym wypasie z naturalnym procesem laktacji, które mogą być korzystne dla zdrowia naszego mikrobiomu.
Biota Complex stanowią 2 produkty: Biota 1 i Biota 2.
BIOTA N1: Zawiera probiotyczne acydofilne szczepy pałeczek bakterii kwasu mlekowego, bakterii jelitowych (Lactobacillus i Bifidobacterium) oraz frakcjonowany hydrolizat białek mleka. Produkt zawiera zespół pożytecznych, symbiotycznych mikroorganizmów, wzajemnie się uzupełniających i podtrzymujących.
Probiotyczne właściwości proponowanych bakterii w Biota 1 to m.in.:
-wspomagają szczelne jelita i zdrową florę jelitowej
– uczestniczą w produkcji witaminy B12 i innych wit. z grupy B,
– uczestniczą w syntezie białek z 15 aminokwasów.
BIOTA N2: korzeń łopianu, mikronizowany zawierający odpowiednią ilość inuliny. Jest nowoczesnym, technologicznym rozwiązaniem naukowców Instytutu Biolit.
Inulina z korzenia łopianu – jest polisacharydem. Polisacharoza zawarta w korzeniu łopianu różni się nieznacznie co do właściwości od polifruktozy występującej w topinamburze czy w korzeniu mniszka lekarskiego.
Polisacharydy, błonnik organiczny z inuliny Bioty 2, docierają do jelita grubego, w którym stają się pożywką dla bifido i laktobakterii.
– Inulina jako sorbent może pomóc wydalić z organizmu różne endotoksyny.
– Posiada właściwości prebiotyczne i sprzyja rozwojowi bakterii z rodzaju Bifidobacterium, podtrzymując tym samym prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
-Wspomaga prawidłową kurczliwość ścian jelita, co przyspiesza wydalanie z organizmu produktów rozpadu i niestrawionego pożywienia.
– Korzystna dla utrzymania prawidłowej przyswajalności witamin w szczególności D3 i minerałów przez organizm (w szczególności Са, Mg, Zn, Сu, Fe i Р) stymulując osteogenezę i zapobiegając rozwojowi osteoporozy, co jest szczególnie ważne w przypadku kobiet i mężczyzn w starszym wieku oraz w przypadku rozlicznych schorzeń narządu ruchu.
-Korzystna dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi, gospodarki lipidowej.
CIEKAWOSTKA
Dziś mikrobiota uważana jest za jeden z regulatorów wszystkich układów podtrzymywania życia organizmu: układu nerwowego, hormonalnego, odpornościowego i układu krzepnięcia krwi. Musimy jednak pamiętać, że funkcjonowanie układu pokarmowego i skład mikrobioty zależą od stanu regulacji lokalnego metasympatycznego układu nerwowego. Jeśli jesteśmy odporni na stres i adaptacyjni, to nasza mikrobiota ma stworzone warunki do prawidłowego funkcjonowania, a jej skład korzystnie wpływa na stan naszego układu nerwowego i percepcję życia. I odwrotnie, jeśli nasza mikrobiota ma prawidłowy skład, jesteśmy adaptacyjni, zdrowi, pozytywni.
Szanowni Państwo!
Powyższy materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, stanowi wyłącznie treść informacyjną i w rozumieniu obowiązujących przepisów prawnych nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, diagnoza lub instrukcja w zakresie leczenia; ponadto nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.