Sezon grillowy – jak wesprzeć trawienie?
Polacy bez wątpienia kochają grillować! Wraz ze wzrostem temperatury na zewnątrz rośnie również motywacja do wspólnych biesiad przy grillu. Jednakże, warto mieć świadomość, że grillowane potrawy nie zawsze należą do najzdrowszych czy najbardziej zalecanych przez dietetyków. Nieodpowiednio przyrządzone mogą dostarczyć organizmowi szkodliwych związków chemicznych, a także wywołać uczucie ciężkości i dyskomfort w jamie brzusznej.
Dlatego też, kluczową kwestią jest umiejętność zdrowego grillowania.
Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, jak to osiągnąć.
1. RODZAJ GRILLA MA ZNACZENIE
Wybór odpowiedniego rodzaju grilla ma bez wątpienia wpływ na zdrowie naszych potraw.
Grill gazowy jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą, ze względu na:
- Mniejszą emisję substancji szkodliwych: Grillowanie na gazie redukuje ryzyko wystawienia potraw na działanie rakotwórczych związków emitowanych podczas grillowania na tradycyjnych grillach węglowych.
- Stabilną temperaturę: Grill gazowy umożliwia kontrolowane i równomierne przygotowanie potraw, minimalizując ryzyko powstawania trujących związków.
- Brak dymu: W przeciwieństwie do grilli opalanych drewnem czy węglem, grill gazowy eliminuje problem intensywnego dymu, chroniąc potrawy przed kontaktem z substancjami szkodliwymi.
2. DBAJ O HIGIENĘ GRILLA
Ważne jest utrzymanie czystości grilla, aby zapobiec przyciąganiu insektów, czy ewentualnemu powstaniu bakterii i grzybów, które mogą mieć szkodliwy wpływ na Nasze zdrowie. Oto kilka podstawowych zasad:
- Regularne czyszczenie: Po każdym użyciu usuń resztki jedzenia i tłuszczu za pomocą szczotki i ciepłej wody z odpowiednim detergentem opartym na naturalnych składnikach.
- Regularna wymiana rusztu: Kiedy zauważysz trwałe zabrudzenia czy uszkodzenia na ruszcie, niezwłocznie go wymień.
- Odpowiednie miejsce: Grilluj z dala od pojemników na odpady, aby uniknąć przyciągania owadów i bakterii.
3. WYBIERZ ODPOWIEDNIĄ ROZPAŁKĘ
Węgiel drzewny: To najlepszy i najbardziej naturalny wybór. Wybieraj węgiel z drzew liściastych, który ma mniejszą ilość toksyn i wilgoci. To naturalny produkt bez szkodliwych dodatków, który utrzymuje wyższą temperaturę niż brykiet, i sprawdzi się idealnie do przygotowania steków.
Wybieraj naturalne metody rozpalania grilla, takie jak rozpałki wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego lub jej ekologiczne alternatywy: Upewnij się, że używasz metod, które nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych. Dodatkowo, nie dodawaj rozpałki w trakcie grillowania, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na smak potraw i dostarczyć niepożądanych związków. Unikaj też korzystania z gazet oraz papierów z tuszem drukarskim, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą stanowić źródło trujących związków.
4. WYBIERZ ZDROWĄ TACKĘ
Korzystanie z odpowiednich tacek do grilla ma istotne znaczenie dla zdrowia potraw. Popularne tacki aluminiowe mogą być bowiem szkodliwe z kilku powodów:
Ryzyko reakcji chemicznych: Kontakt kwaśnej marynaty, zwłaszcza z dodatkiem soku z cytryny, z tacką aluminiową może prowadzić do niepożądanych reakcji chemicznych, w wyniku których mogą powstawać szkodliwe związki glinu.
Aby uniknąć tych potencjalnych zagrożeń, warto rozważyć zdrowsze alternatywy, takie jak:
Tacki ze stali nierdzewnej: Są trwałe, łatwe w utrzymaniu czystości i nie reagują chemicznie z żywnością. Dzięki temu są bezpieczne w użyciu i mogą być wielokrotnie wykorzystywane.
5. ZWRÓĆ UWAGĘ NA TEMPERATURĘ
Temperatura podczas grillowania jest niezwykle istotna dla bezpieczeństwa i zdrowia potraw. Wysoka temperatura może prowadzić do powstawania szkodliwych związków jak:
Heterocykliczne aminy (HCA) i Węglowodory aromatyczne (WWA): Powstają w wyniku reakcji chemicznych między białkami i tłuszczami znajdującymi się w żywności z wysoką temperaturą grillowania. Publikacje sugerują, że spożycie żywności z obecnością tych związków jest wysoce szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Dodatkowo, spalone i zwęglone jedzenie może zawierać substancje rakotwórcze, co dodatkowo zwiększa ryzyko zdrowotne.
6. PRZYGOTUJ MARYNATĘ
Przygotowanie odpowiedniej marynaty nie tylko urozmaica smak potraw, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Badania przeprowadzone na Kansas State University wykazały, że obecność przypraw w marynacie może znacznie zmniejszyć poziom szkodliwych związków HCA, które powstają podczas grillowania w wysokich temperaturach i są istotnie szkodliwe dla zdrowia. Możesz wykorzystać do przygotowania marynaty aromatyczne przyprawy, takie jak rozmaryn, tymianek, oregano, papryka słodka, kolendra czy czosnek. Staraj się przygotowywać marynaty samodzielnie, ponieważ gotowe sklepowe mieszanki mogą zawierać niepotrzebne dodatki i substancje konserwujące, które są niekorzystne dla zdrowia. Jako bazę marynaty zalecamy używanie zdrowego oleju roślinnego, takiego jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy.
7. POSTAW NA WARZYWA
Warzywa to nie tylko pyszne dodatki do potraw z grilla, ale także bogate źródło zdrowego błonnika i przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. Dodatkowo, spożywanie warzyw zapewnia uczucie sytości i znakomicie urozmaica smak potraw mięsnych. Polecamy grillowanie takich warzyw jak bakłażan, papryka, cukinia oraz szparagi. Nie zapominaj również o owocach! To kolejna wspaniała, zdrowa alternatywa dla słodyczy. Wypróbuj ananasa, jabłko, truskawkę, morelę czy gruszki.
8. WYBIERAJ CHUDE MIĘSO
Podczas grillowania postaw na chude mięsa, takie jak soczysty kurczak, delikatny indyk czy aromatyczny łosoś. Oprócz tego, że są one lekkostrawnym źródłem białka, zawierają znacznie mniej tłuszczu, który może negatywnie wpływać na zdrowie serca i układ krążenia. Co więcej, chude mięso zazwyczaj ma niższą kaloryczność, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowej wagi. Jeśli zdecydujesz się na ryby, jak np. łososia, dostarczysz sobie dodatkowego źródła cennego kwasu omega-3, który wspiera zdrowie serca, odporność i układ krążenia.
PAMIĘTAJ ! Nie należy grillować mięsa peklowanego, wędzonego oraz innych przetworzonych produktów, które mogą zawierać dodatkowe substancje niekorzystne dla zdrowia.
9. PIJ ZIOŁA
Zamiast sięgać po alkohol, który jest szkodliwy dla zdrowia, warto wybierać alternatywy bogate w zdrowe składniki. Woda z dodatkiem cytryny i mięty to doskonały sposób na orzeźwienie podczas grillowania. Możesz także spróbować orzeźwiającej mrożonej herbaty ziołowej, wzbogaconej o nasiona ostropestu, które wspierają zdrowie wątroby. Ekstrakty wodne z korzenia łopianu majowego wspomogą prawidłowe trawienie i pracę jelit, a herbata miętowa czy rumianek złagodzą uczucie dyskomfortu.
10. ZACHOWAJ UMIAR
Pomimo, że grillowanie na tradycyjnym grillu nie należy do najzdrowszych metod przygotowywania posiłków, stosując się do powyższych zasad, możesz cieszyć się nim od czasu do czasu bez większych obaw. Pamiętaj jednak o umiarze i zrównoważonym podejściu do spożywania potraw z grilla. To rozwaga jest kluczem do sukcesu!
Zioła na trawienie
To dobrze współpracujący ze sobą partnerzy. Korzeń Łopianu większego wśród swoich właściwości prozdrowotnych ma na swoim koncie- zachowanie trawienia, metabolizm tłuszczów oraz utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy- wszystkie potrzebne funkcje dla prawdziwego fana grilla. Podziemna część rośliny zawiera w swoim składzie cenne związki aktywne m.in. inulinę, glikozyd lignanowy (arktyinę, arktygenina), związki fenolowe, związki poliacetylenowe, kumaryny, aminokwasy, asparagina, kwas glutaminowy, cysteina, olejki eteryczne, oleje tłuste, flawonoidy, saponiny i wit.C.
TOKSIDONT MAJ PLUS od Biolit Europe to suplement diety stanowiący wodny ekstrakt z korzenia łopianu z taksyfoliną z modrzewia dahurskiego. W letnim, obfitującym w biesiady okresie, możesz dodać go do swojej codziennej diety aby wspomóc utrzymanie komfortowego trawienia. Po każdym posiłku do trzech razy dziennie, w trosce o zdrowie układu pokarmowego.
BABKA LANCETOWATA
Zawsze dobrze jest mieć przy sobie kobietę, która o nas zadba. Pół żartem pół serio, ta dobrze znana roślina to prawdziwa przyjaciółka układu pokarmowego. Składniki aktywne babki to m.in. glikozydy irydoidowe, polisachardy o charakterze śluzu, garbiniki, flawonoidy, kwas krzemowy, fenyloetanoidy.
Związki aktywne babki lancetowatej korzystnie wpływają na stan błon śluzowych i zdrowie jelit.
BABKA LANCETOWATA PLUS od Biolit Europe korzystnie wspomoże ich prawidłową pracę.
Ten płynny ekstrakt wody z liścia babki lancetowatej z wyciągiem bogatym w taksyfolinę z drewna modrzewia dahurskiego, to również źródło antyoksydantów- korzystnych dla utrzymania naszego zdrowia przy spożywaniu przetworzonej żywności.
OSTROPEST PLAMISTY
A konkretnie jego nasiona (koniecznie z łuską) to prawdziwi sojusznicy naszej wątroby- organu, który pełni tak wiele ważnych dla organizmu funkcji. Wątroba metabolizuje, filtruje, detoksykuję oraz magazynuje naszą energię, witaminy i składniki mineralne, a następnie dostarcza je do krwi. Zdrowa wątroba, to prawidłowa detoksykacja, odporność i metabolizm. To w zasadzie zdrowie całego organizmu. Nasiona ostropestu zawierają m.in. związki takie jak sylimaryna, flawonoidy, sterole, tokosterole, olejek eteryczny, gorycze.
HEPATOBIOL od Biolit Europe
To połączenie zmielonych nasion ostropestu plamistego z łuską i ekstraktu z młodych pędów zielonego owsa. Jeżeli chcesz wesprzeć swoją wątrobę w sezonie grillowym- wypróbuj naszą naturalną propozycję.
Domowe sposoby na prawidłowe trawienie od BIOLIT
Trawienie, Wątroba, Zdrowie jelit- w sezonie grillowym natura oferuje wachlarz właściwości wspomagających dla utrzymania prawdziwej radości biesiad. Jedz mądrze, zachowaj rozsądek, a do diety dodaj korzystne właściwości ziół i ciesz się komfortem trawienia.
Szanowni Państwo!
Powyższy materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, stanowi wyłącznie treść informacyjną i w rozumieniu obowiązujących przepisów prawnych nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, diagnoza lub instrukcja w zakresie leczenia; ponadto nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.