Sezon grillowy – jak wesprzeć trawienie?
Zdrowe, czy nie – jedzenie grillowe od dawna należy do letnich tradycji Polaków. Już późną wiosną odkurzamy ruszty, zaopatrujemy się w zapas węgla i rozpałki, następnie wyczekujemy okazji do zaproszenia znajomych na wspólne ucztowanie. Kiełbaska, karkóweczka, kaszanka- wszystko smacznie okraszone nutką węgla. Do tego tradycyjna wiejska bułeczka, sałatka warzywna, być może odrobina procentów, i zasadnicze pytanie- Jak to wszystko strawić ? Jak korzystać z grilla aby cieszyć się zarówno wspaniałym smakiem potraw jak i komfortowym trawieniem ?
Oto nasze rekomendacje:
1. WYBIERAJ LEKKO
Jesteśmy świadomi, że w dzisiejszych czasach trudno nie zwariować, z powodu przepływu informacji dotyczących kiepskiej jakości żywności i istniejących z tego powodu zagrożeń dla zdrowia naszego organizmu. Jednak korzystanie z potraw przyrządzonych na grillu od czasu do czasu- i z zachowaniem odpowiednich warunków, zmniejszy skalę niekorzystnego wpływu niebezpiecznych związków uwalnianych podczas smażenia na wartość odżywczą przyrządzonych potraw.
TŁUSZCZ- to on spadając na rozżarzony węgiel, spala się i emituje nieprzyjazne dla zdrowia i środowiska związki takie jak aminy heterocykliczne (HCA), wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH), wolne rodniki, które dostając się do naszego organizmu zaburzają homeostazę i mogą przyczyniać się do powstawania wielu zaburzeń jego funkcjonowania. Zamiast tłustej karkówki czy tradycyjnej kiełbasy- wrzuć na ruszt kawałek indyka, czy zdrową rybę, dzięki czemu nie tylko zredukujesz ilość tłuszczu i kalorii, ale również zwiększysz wartość substancji odżywczych- takich jak wielonienasycone kwasy Omega3, łatwo przyswajalne białko, i witaminy cenne dla zachowania zdrowia oraz utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
WARZYWA- okraszone ziołami i zakropione niewielką ilością oliwy- będą doskonałym dodatkiem na grilla zamiast tradycyjnej ‘’majonezowej’’. Cukinia, bakłażan, papryka- ich czas grillowania jest krótszy, dzięki czemu narażenie na emisję niebezpiecznych związków mniejsze, a ilość substancji odżywczych długa. Cukinia- najbardziej lekkostrawna warzywna opcja tej trójki- zawiera m.in. potas, magnez, żelazo wit.C; papryka z kolei obfituję w wit. C, posiada też karotenoidy w tym betakaroten, likopen oraz kwercytynę. Bakłażan zawiera antocyjany- związki o właściwościach antyoksydacyjnych oraz błonnik korzystny dla prawidłowej przemiany materii.
2. ZAMIAST DRZEMKI – RUSZ SIĘ
Mimo, że nieopodal wiszący hamak kusi to właśnie spacer- wspomoże prawidłową perystaltykę jelit, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko powstania nieprzyjemnych objawów dyskomfortu trawienia takich jak wzdęcia, gazy, czy rewolucje w żołądku. Ponadto poobiedni marsz pozytywnie wpłynie na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
3. POPIJAJ MĄDRZE
A najpierw starannie i powoli przeżuwaj, bo to właśnie w jamie ustnej i obecności enzymu zwanym amylaza- rozpoczyna się proces trawienia pokarmów. Im lepiej rozdrobiony pokarm, tym łatwiejsza jego droga do jelit, i mniej zalegających godzinami niestrawionych resztek.
WODA, która jest również składnikiem soków trawiennych żołądka czy trzustki, jest zdecydowanie najbardziej odpowiednim wyborem do posiłków. Mineralna, bezkaloryczna, bezcukrowa, z pozytywnym wpływem na cały organizm – w tym nasz wygląd zewnętrzny, odpowiednio nawodni organizm i nie zaburzy naturalnych procesów trawiennych.
SOKI CZY KOMPOT – bezapelacyjnie smaczne, w zależności od sposoby i obecności dodatków- zdrowe, ale niestety nieobojętne dla wartości glikemii. Pomimo, iż soki stanowią źródło cennego dla zdrowia błonnika, to podczas procesu powstawania, powstaje głównie cukier, który wpływa na stężenie i poziom glukozy we krwi. Lepszym wyborem wydaje się kompot, który stanowi tzw. wywar owocowy. Gotowany na wodzie, będzie bardziej lekkostrawną i mniej kaloryczną opcją.
ZIOŁA – dla osób lubiących sobie smacznie pofolgować lub wspomóc organizm w prawidłowym trawieniu. Czy najbardziej popularne mieszanki mięty z koprem włoskim czy napar z rumianku to jedyna opcja dla wspomagania trawienia i prawidłowej perystaltyki jelit? Poniżej przestawimy rekomendacje Biolit Europe dla zachowania komfortu trawienia grillomaniaka.
AŁTAJSKA NATURA INSTYTUTU BIOLIT
Wyrośnięta na terenach wolnych od przemysłu, na najbardziej wartościowej glebie- czarnoziem, poddana na ciężkie warunki klimatyczne zwiększające jej możliwy potencjał.
Bo to właśnie odporność, jaką musi wypracować sobie roślina, wpływa na jej potencjał energetyczny i aktywność związków w niej zawartych. Roślina poddana trudnym warunkom środowiskowym, musi wytworzyć taką ilość związków odżywczych, która pozwoli jej przetrwać, a nam przy okazji dostarczy je w najlepszej- bo w naturalnej formie. I to właśnie wyróżnia produkty Biolit Europe- pochodzenie surowca. Niezwykle ważna kwestia dzisiejszych czasów w prawidłowym – zdrowym żywieniu człowieka.
Zioła na trawienie
To dobrze współpracujący ze sobą partnerzy. Korzeń Łopianu większego wśród swoich właściwości prozdrowotnych ma na swoim koncie- zachowanie trawienia, metabolizm tłuszczów oraz utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy- wszystkie potrzebne funkcje dla prawdziwego fana grilla. Podziemna część rośliny zawiera w swoim składzie cenne związki aktywne m.in. inulinę, glikozyd lignanowy (arktyinę, arktygenina), związki fenolowe, związki poliacetylenowe, kumaryny, aminokwasy, asparagina, kwas glutaminowy, cysteina, olejki eteryczne, oleje tłuste, flawonoidy, saponiny i wit.C.
TOKSIDONT MAJ PLUS od Biolit Europe to suplement diety stanowiący wodny ekstrakt z korzenia łopianu z taksyfoliną z modrzewia dahurskiego. W letnim, obfitującym w biesiady okresie, możesz dodać go do swojej codziennej diety aby wspomóc utrzymanie komfortowego trawienia. Po każdym posiłku do trzech razy dziennie, w trosce o zdrowie układu pokarmowego.
BABKA LANCETOWATA
Zawsze dobrze jest mieć przy sobie kobietę, która o nas zadba. Pół żartem pół serio, ta dobrze znana roślina to prawdziwa przyjaciółka układu pokarmowego. Składniki aktywne babki to m.in. glikozydy irydoidowe, polisachardy o charakterze śluzu, garbiniki, flawonoidy, kwas krzemowy, fenyloetanoidy.
Związki aktywne babki lancetowatej korzystnie wpływają na stan błon śluzowych i zdrowie jelit.
BABKA LANCETOWATA PLUS od Biolit Europe korzystnie wspomoże ich prawidłową pracę.
Ten płynny ekstrakt wody z liścia babki lancetowatej z wyciągiem bogatym w taksyfolinę z drewna modrzewia dahurskiego, to również źródło antyoksydantów- korzystnych dla utrzymania naszego zdrowia przy spożywaniu przetworzonej żywności.
OSTROPEST PLAMISTY
A konkretnie jego nasiona (koniecznie z łuską) to prawdziwi sojusznicy naszej wątroby- organu, który pełni tak wiele ważnych dla organizmu funkcji. Wątroba metabolizuje, filtruje, detoksykuję oraz magazynuje naszą energię, witaminy i składniki mineralne, a następnie dostarcza je do krwi. Zdrowa wątroba, to prawidłowa detoksykacja, odporność i metabolizm. To w zasadzie zdrowie całego organizmu. Nasiona ostropestu zawierają m.in. związki takie jak sylimaryna, flawonoidy, sterole, tokosterole, olejek eteryczny, gorycze.
HEPATOBIOL od Biolit Europe
To połączenie zmielonych nasion ostropestu plamistego z łuską i ekstraktu z młodych pędów zielonego owsa. Jeżeli chcesz wesprzeć swoją wątrobę w sezonie grillowym- wypróbuj naszą naturalną propozycję.
Domowe sposoby na prawidłowe trawienie od BIOLIT
Trawienie, Wątroba, Zdrowie jelit- w sezonie grillowym natura oferuje wachlarz właściwości wspomagających dla utrzymania prawdziwej radości biesiad. Jedz mądrze, zachowaj rozsądek, a do diety dodaj korzystne właściwości ziół i ciesz się komfortem trawienia.
Szanowni Państwo!
Powyższy materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, stanowi wyłącznie treść informacyjną i w rozumieniu obowiązujących przepisów prawnych nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, diagnoza lub instrukcja w zakresie leczenia; ponadto nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.