Łopian Większy – popularny chwast z niezwykłymi właściwościami dla zdrowia.
W Chinach znany jako niubang, w Japonii gobo, Anglii czy Rosji repejnik; Arctium lappa L. – to oficjalna nazwa łacińska Łopianu Większego.
Historia rośliny
O właściwościach łopianu w swoich kronikach pisał już Dioskorydes, w Azji roślina uprawiana jest już od ponad 3000 lat, a 500 lat temu łopian większy stanowił dodatek do eliksirów miłości. Bez wątpienia Łopian Większy jest powszechnie znany i ceniony już od setek lat na terenach Azji Północnej, Europy i w Ameryce Południowej.
Charakterystyka łopianu większego
Skład chemiczny łopianu większegoDo celów zdrowotnych najczęściej wykorzystuje się części roślin dzikorosnących, takich jak: korzenie, nasiona czy liście łopianu większego. W kosmetyce – dla utrzymania zdrowej i pięknej skóry wolnej od zmian, wykorzystuje się olej łopianowy.
W zależności od części rośliny, wyróżniamy w niej różne związki aktywne.
Korzeń łopianu
Najczęściej wykorzystywana część surowca zawierająca do 45% polisacharydu – inuliny, glikozyd lignanowy – arktyina, który z udziałem mikroflory jelitowej hydrolizowany jest do glukozy i arktygeniny. Na podstawie literatury w korzeniu łopianu wyróżniamy również olejek eteryczny, kwas kawowy i chlorogenowy, β asparagina, tłuszcze roślinne, związki garbnikowe, śluz, alkaloidy, saponiny, taniny, sitosterol, stigmasterol, fitosterol, żywice, związki goryczkowe, karotenoidy, witaminę C, rutynę, sole mineralne, mikro- i makro- elementy: miedź, cynk, żelazo, metaloenzym urykaza.
Co ważne! Aby uzyskać jak najwięcej związków aktywnych w przetwórstwie powinno wykorzystywać się świeży korzeń łopianu większego, ponieważ po jego wysuszeniu stężenie substancji biologicznie czynnych zmniejsza się, aż 5 – krotnie, stąd ważne jest aby wybierać produkty na bazie świeżego surowca.
Czytaj więcej na temat właściwości korzenia łopianu
Nasiona łopianu
Na podstawie literatury nasiona łopianu większego zawierają glikozyd fenolowy arktyiny, kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy, alkaloidy, saponiny, kumaryny, kwasy fenolokarboksylowe i ich pochodne: kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas izo-chlorogenowy, lignany AL-D i AL-F, duża ilość tłuszczowego i eterycznego olejku bardanowego, który zawiera glicerydy kwasu linolowego i oleinowego
Liście łopianu większego
Na podstawie literatury w liściach łopianu wyróżnia się związki jak: substancje pektynowe, monosacharydy, disacharydy, związki garbnikowe, związki goryczkowe, kwasy fenolokarboksylowe, flawonoidy, witaminę C, stearyny, sitosterole, estry kwasy kawowego, arktygenina.
Sprawdź także: Wierzbówka Kiprzyca – właściwości
Właściwości łopianu większego
Trawienie i układ pokarmowy
Dzięki zawartości inuliny – polisacharydu, łopian większy przyczynia się do zachowania prawidłowego trawienia i poziomu glukozy we krwi. Inulina ma duże zastosowanie w dietach cukrzycowych, i jako rozpuszczalny błonnik pokarmowy zalicza się do prebiotyków – pożywki dla bifodobakterii utrzymujących prawidłową florę jelitową. To dzięki tym właściwościom składnik ten zalicza się do związków immunomodulujących – wspierających naszą odporność.
Inulina tylko w niewielkim stopniu wchłania się w jelicie cienkim, a jej nierozszczepiona część wspomaga naturalne mechanizmy oczyszczenia organizmu przez nerki, z ubocznych produktów przemiany materii.
Dodatkowo dieta z dodatkiem inuliny (błonnika rozpuszczalnego w wodzie) przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi, wspomagając zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Chcesz zadbać o prawidłową perystaltykę jelit? Inulina również Ci w tym pomoże. Ten polisacharyd pobudza kurczliwość ścian jelita, dzięki czemu dba o Twój prawidłowy metabolizm.
Co ważne! Jeżeli stosujesz witaminy i minerały, a zwłaszcza wapń, magnez cynk czy żelazo – inulina może zwiększyć ich wchłanianie. Dzieje się tak z uwagi na obniżenie pH jelita grubego, dzięki czemu rozpuszczalność i przyswajalność tych składników rośnie. Tę kwestię powinny zapamiętać szczególne osoby dbający o zdrowie układu kostno-stawowego.
Zobacz suplementy na trawienie
Właściwości osłaniające
Dzięki obecności polisacharydów, korzeń łopianu przyczynia się do utrzymania prawidłowej kondycji błony śluzowej przewodu pokarmowego, wspomagając jej naturalne właściwości osłaniające.
Poziom glukozy we krwi
Oprócz wspomnianej wcześniej inuliny, korzystnej dla utrzymania prawidłowych wartości glukozy we krwi, łopian większy w swoim składzie zawiera kwas arktygenowy, który wspomaga wydzielanie naturalnej insuliny, przyczyniając się do prawidłowej gospodarki glukozowo – insulinowej.
Skóra, włosy, paznokcie
Już w medycynie ludowej korzeń łopianu był wykorzystywany jako środek wspomagający utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji skóry czy włosów. W kosmetyce stosuje się płukanki i maceraty na bazie łopianu większego, a olej tej rośliny używany jest w formie wcierki na skórę głowy czy ciała. W dermatologii olej łopianowy szczególnie ceniony jest z uwagi na swoje właściwości regeneracyjne, wspomagające naturalne procesy gojenia.
Czy wiesz, że? Związek arktyiny zawartej w łopianie większym przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu skóry wolnej od zmarszczek!
Odporność
Właściwości prebiotyczne inuliny z korzenia łopianu, poprawa przyswajalności witamin i obecność mikro- i makro- elementów to tylko część właściwości łopianu większego wpływająca na utrzymanie zdrowia układu immunologicznego. Słowaccy uczeni wyizolowali z korzeni Arctium lappa L. niskomolekularną fruktofuranozę, która korzystnie wpływa na zdrowie układu oddechowego, górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i wspiera odporność organizmu. Na podstawie literatury związki takie jak akrtyina i arktygenina wspomagają również prawidłowe funkcje obronne organizmu w kontakcie z drobnoustrojami.
W kontekście odporności warto wspomnieć o działaniu antyoksydacyjnym związków lignanów, które wykazują właściwości 5 – krotnie wyższe niż powszechnie znana witamina E czy C.
Zobacz suplementy na odporność
Zdrowie stawów
Na podstawie literatury obecne w wyciągach korzenia łopianu substancje białkowe, lignany, i metaloenzym urykaza (który uczestniczy w rozpuszczaniu soli kwasu moczowego), są korzystne dla utrzymania zdrowia stawów zapobiegając gromadzeniu się moczanów w stawie czy tkankach pozastawowych.
Biolit Europe i unikalna metoda wodnej ekstrakcji
To gwarancja uzyskania ekstraktu z odpowiednią zawartością substancji biologicznie czynnych. Świeży korzeń łopianu przetwarzany jest w miejscu uprawy i zbierania, a przy odpowiedniej temperaturze zagęszczania próżniowego, otrzymujemy trwały ekstrakt bez użycia konserwantów i stabilizatorów. Instytut Biolit zajmuje się uprawą Łopianu większego już od 20 lat, a swoje plantacje posiada na terytorium malowniczego Ałtaju – wolnego od przemysłu, z żyzną ziemią, najwyższej jakości.
W swojej gamie produktów Instytut Biolit posiada kilka produktów zawierających ekstrakt łopianu większego, w tym czysty wodny ekstrakt korzeni Artcium lappa L. pod nazwą Toksidont Maj Plus. Toksidont Maj Plus – gęsty wodny ekstrakt korzenia łopianu, w swoim składzie zawiera do 12 % białka, eteryczny olejek łopianowy, taniny, związki gorzkie, kwas palmitynowy, stearynowy, sitosterol, stigmasterol, fitosterol, żywice, asparaginę, arktyinę, arktygeninę, mikro- i makro- elementy tj. cynk, żelazo, wapń, miedź. Dzięki obecności związków aktywnych produkt wspomaga trawienie, utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy, perystaltykę jelit, metabolizm tłuszczów, a inulina zawarta w korzeniu łopianu wesprze wchłanianie witamin i związków mineralnych.
Kolejnym produktem na bazie łopianu większego są Nasiona Łopianu od Biolit Europe – w formie zmikronizowanej, z zawartością związków aktywnych jak: glikozydy – akrtyina, arktygenina, kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy; saponiny, kumaryny, kwasy fenolokarboksylowe i ich pochodne jak: kwas kawowy, chlorogenowy, izochlorogenowy, lignany, olejek bardanowy.
Nasiona Łopianu większego stanowią źródło rozpuszczalnego błonnika pokarmowego i wielonasyconych kwasów tłuszczowych z korzyścią dla Naszego trawienia i metabolizmu tłuszczów.
Szukasz suplementów bez dodatku cukru? Poznaj serię produktów Glukomin opartą na błonniku organicznym korzenia łopianu majowego. Produkty tej serii stanowią połączenie ziół Ałtaju dla wsparcia prawidłowego krążenia, utrzymania zdrowia narządu wzroku, prawidłowej glukozy i oczywiście trawienia.