Prawidłowe odżywianie po przebytych infekcjach wirusowych zwłaszcza górnych dróg oddechowych to jedna z najważniejszych części rehabilitacji – zwłaszcza dla osób, które infekcję przechodziły szczególnie ciężko, z możliwymi powikłaniami. W takich przypadkach współpraca na linii lekarz – pacjent – dietetyk, jest szczególnie ważna i pożądana, aby każdy z procesów przebiegał sprawnie i efektywnie.
Przejście infekcji wirusowej wiąże się często z znacznym osłabieniem organizmu i spadkiem prawidłowej odporności, dlatego tak ważnym zadaniem jest aby zapewnić organizmowi odpowiednie odżywienie i energię potrzebną do prawidłowej regeneracji uszkodzonych przez infekcje tkanek.
Świat naukowy od dawien dawna pracuje nad poznaniem mechanizmów funkcjonowania wirusów, ich budowy, aktywności i różnorodności; jednak szczególnym obserwacjom poddaje się w tej chwili zwłaszcza koronawirusy, z uwagi na ich wpływ jaki miał miejsce dla ludzkości w ostatnim czasie.
Dzięki obserwacjom, doświadczeniom empirycznym i danych statystycznych- dziś wiemy, że infekcje wirusowe nie wiążą się tylko z dolegliwościami ze strony górnych dróg oddechowych. Infekcja może wiązać się z dolegliwościami ze strony żołądka, jelit, nerek czy nawet serca(1). Dlatego zadbanie o dietę – ZAWSZE, a w tym czasie, jest szczególnie ważne aby zapewnić wsparcie organizmowi na wielu płaszczyznach, w tym wspomagania prawidłowych procesów metabolicznych, procesów krwiotwórczych, pracy układu odpornościowego.(2)
Prawidłowo zbilansowana dieta to prawidłowe trawienie i źródło składników odżywczych!
W okresie rekonwalescencji lekarze zgodnie uznają pozytywny wpływ prawidłowo zbilansowanej diety na zdrowie pacjenta. Posiłki dla osób szczególnie osłabionych powinny zawierać odpowiednią dawkę białek zwierzęcych ( zwykle do 110g. na dobę), węglowodanów (ok. 400g.), zdrowych tłuszczów (ok. 100g), wody ( 1,5-2l.) i soli.
Dla seniorów często proponuje się gotowe koktajle proteinowe aby uzupełnić zapas aminokwasów. (3)
Spośród szerokiej gamy pokarmów za szczególnie wartościowe uznaje się m.in. cielęcinę, kurczak, ryby tłuste, wątróbkę, jaja, fermentowane produkty mleczne, sery twarde, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, dobrej jakości oleje roślinne, kasze (z wyjątkiem manny i prosa), warzywa – szczególnie te bogate w witaminę C jak papryka czerwona, szpinak, natka pietruszki; owoce- porzeczka, kiwi, cytrusy, owoce jagodowe bogate w przeciwutleniacze i błonnik, dla wsparcia prawidłowego oczyszczania organizmu.
Co ważne koronawirusy nie lubą środowiska zasadowego, dlatego dodając do diety więcej cytrusów, cytryn, ziół, warzyw korzeniowych- stwarzamy im niekorzystne warunki bytowania!
Produkty niepożądane i niesprzyjające prawidłowej regeneracji i odporności organizmu.
Do takich pokarmów zaliczamy zwłaszcza produkty wysoce przetworzone, półprodukty, żywność smażoną w dużej ilości niezdrowych tłuszczów, fastfood czy tzw. instantfood.
Zrezygnuj również z majonezu, keczupu, MARGARYNY, słodzonych soków, wędlin- zwłaszcza wędzonych, ALKOHOLU, papierosów, słonych przekąsek, konserw, mocnej kawy i herbaty.
UWAGA! Osoby z nadciśnieniem powinny pamiętać o znacznym ograniczeniu soli w diecie.
A ponadto jak udowodniono w przeprowadzonych badaniach przez pracowników Wydziału Epidemiologii i Zdrowia Publicznego na University Collage London – dieta bogata w czerwone mięso wspomaga procesy zapalne.(4) To więc kolejna pozycja na liście zakazanej, zwłaszcza w trakcie rekonwalescencji po infekcjach z istniejącymi stanami zapalnymi.
Również mówimy nie. Czekolada mleczna, słodkie bułeczki, ciasteczka nie wspomagają regeneracji, prawidłowego trawienia, i stanu mikrobioty naszego organizmu. Co więcej w trakcie infekcji, pacjenci często poddani są lekoterapii, na którą organizm różnie reaguje. Do obserwowanych problemów zalicza się niestrawność, problemy jelitowe, zapalenia błony śluzowej żołądka i jelit, czy namnażanie się bakterii Clostridia, które mogą wiązać się z poważnymi konsekwencjami.
Ponadto lekoterapia ( która jest często konieczna w trakcie infekcji, i o której decyduje lekarz), może nie sprzyjać prawidłowej mikroflorze jelitowej, a w konsekwencji powodować dysbiozę z zaburzeniami apetytu i trawienia, dlatego do diety w trakcie rekonwalescencji warto dodać wartościowe probiotyki i prebiotyki (błonnik pokarmowy). Jako naturalne źródło składników probiotycznych możemy uznać sfermentowaną żywność w tym kapustę kiszoną, kimchi, kefir, jogurt naturalny ; a do prebiotyków zaliczymy warzywa, owoce, bogate w błonnik pokarmowy m.in. cykoria, szparagi, korzeń łopianu.
Znaczenie i rola probiotyków jako uzupełnienie składowych rehabilitacji w infekcjach wirusowych została szczegółowo omówiona w opisowej recenzji przeprowadzonej przez brazylijski Departament Żywienia (Federal University od Rio Grande do Norte) (5). Omówiono w niej również rolę Lactobacillus gasseri dla wsparcia funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie koronawirusa.
Dla utrzymania zdrowia, i prawidłowej regeneracji po infekcjach.
Oprócz prawidłowo zbilansowanej diety po infekcjach wirusowych, do codziennego jadłospisu warto dodać odpowiednie suplementy dla zachowania zdrowia i odżywienia organizmu.
Razem z żywnością stanowiącą naturalne źródła witamin i składników mineralnych, do swojej diety powinieneś rozważyć dodanie witaminy C, D, witamin z grupy B, selenu, żelaza i cynku, które wspomogą utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zdrowia górnych dróg oddechowych, procesów krwiotwórczych i regeneracji. (6)
Pamiętaj! Dawki powinny być dobrane pod okiem odpowiedniego specjalisty! Zarówno nadmiar jak i niedobór są groźne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Stanowią doskonałe, bezpieczne źródło witamin i minerałów; a suplementy diety Biolit Europe stanowią staranne dobrane mieszanki roślin adaptogennych z czystych terenów, skomponowane dla utrzymania zdrowia i zachowania energii organizmu.
W kontekście utrzymania zdrowia górnych dróg oddechowych i układu krążenia Instytut Biolit stworzył produkt pod nazwą Populin Plus oparty o wodny ekstrakt kory topoli, z szczególnie korzystnymi właściwościami dla utrzymania zdrowia naszych płuc i ich prawidłowej kondycji.
Związki czynne kory topoli w tym glikozydy fenolowe, stanowią ważne wsparcie organizmu w przebiegu stanów zapalnych, czy infekcji, i stanowią źródło substancji odżywczych dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
W problemach z górnymi drogami oddechowymi połącz produkt Populin Plus z nowym odkryciem Biolitu pod nazwą BIOLIZAT, dla higieny obszarów gardła i nosa jako pierwszej bariery ochronnej przed wirusami i niepożądanymi mikroorganizmami.
Kosmetyk pod nazwą Biolizat to nowe rozwiązanie Instytutu Biolit dla pielęgnacji jamy ustnej, stworzony z myślą o utrzymaniu prawidłowej odporności organizmu i utrzymaniu zdrowia błon śluzowych.
Składniki aktywne produktu to m.in połączenie ekstraktu z jodły syberyjskiej (ekstrakt fitoncydowy) dla utrzymania prawidłowej ochrony- bariery błon śluzowych przeciwko bakteriom, lizaty bakterii probiotycznych dla zachowania prawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego, lizozym dla wspomagania naturalnych procesów regeneracyjnych i naturalne ekstrakty roślinne( w tym ekstrakt z kwiatów rumianku, ziela dziurawca, eukaliptusa, mięty oraz olejki eteryczne) dla wspomagania organizmu w przebiegu stanów zapalnych, bakteryjnych i dla pielęgnacji skóry i błon śluzowych.
*Pełny opis produktu znajdziesz tutaj → Biolizat skład produktu
Bogactwo natury zamknięte w poręcznym opakowaniu, dedykowanie:
– Dla utrzymania prawidłowej kondycji i nawilżenia błon śluzowych jamy ustnej i gardła
– Dla zachowania prawidłowej bariery ochronnej błon śluzowych w kontakcie z czynnikami zewnętrznymi tj. wirusy, bakterie, kurz, alergeny
– Wspomagająco w przebiegu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych z występującym podrażnieniem błon śluzowych gardła.
– Wspomagająco dla łagodzenia objawów suchości błon śluzowych jamy ustnej i gardła
– Dla osób narażonych na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych tj. klimatyzacja, niskie/wysokie temperatury, zanieczyszczone powietrze (pył, dym).
– Wspomagająco w przebiegu stanów zapalnych dziąseł.
Z powyższego artykułu oprócz ogólnych zaleceń dietetycznych, które pomogą Ci w utrzymaniu zdrowia układu oddechowego i procesie rehabilitacji po infekcji wirusowej, dowiedziałeś się jak stworzyć korzystny duet produktów Biolit dla zadbania o prawidłowy stan gardła, krtani, płuc i błon śluzowych górnych dróg oddechowych.
Połączenie prawidłowej suplementacji produktem Populin Plus – wyciągiem kory topoli z higieną jamy ustnej kosmetykiem Biolizat– zapewni nam prawidłową pielęgnację i stan błon śluzowych górnych dróg oddechowych, tym samym zapewniając lepszy komfort i jakość życia, tak zwłaszcza ważny w dobie szybko rozwijanych się zurbanizowanych miast, niosących za sobą wiele wyzwań dla zachowania zdrowia.
Powyższy materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, stanowi wyłącznie treść informacyjną i w rozumieniu obowiązujących przepisów prawnych nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, diagnoza lub instrukcja w zakresie leczenia; ponadto nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.
Źródła wiedzy: