W kształtowaniu systemu odpornościowego pomocne są adaptogeny zwłaszcza te które mają udokumentowane badania kliniczne i pochodzenie surowca.
Do adaptogenów stosowanych do utrzymania systemu odpornościowego Instytut Biolit zaliczył wodny ekstrakt babki lancetowatej. Imponujące badania zostały potwierdzone w zapisach farmakopei europejskiej.
Wodny ekstrakt z liści babki lancetowatej jest bogaty w następujące substancje czynne: związki glikozydów irydoidowych, fenyloetanoidowych, flawonoidów, polisacharydów, kwasów fenolokarboksylowych, związków garbnikowych, związków ksantofili. Z uwagi na tak bogaty skład naukowo udowodnione zostało działanie o charakterze: przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, immunomodelujące, w których wpływają na hamowanie niektórych procesów autoimmunologicznych.
Babka lancetowata zawiera inhibitory 5-lipooksygenazy, kinazy proteinowej C, hamuje produkcję śródnabłonkowego (międzykomórkowego) czynnika adhezji komórek ICAM-1, przez co hamuje procesy diapedezy (migracji krwinek białych do przestrzeni pozanaczyniowych), co wpływa ma korzystny wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych oraz wysięków. Poprzez hamowanie produkcji ICAM-1 – składniki liści babki lancetowatej utrudniają szerzenie się infekcji rhinowirusowych. Substancje czynne z liści babki lancetowatej mogą również w ten sposób hamować objawy alergiczne, np. w przebiegu pyłkowicy. Badania naukowe przeprowadzone niezależnie w różnych ośrodkach badawczych w Rosji, Chinach, wykazały przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe działanie Babki lancetowatej wobec bakterii patogennego Stafilokoka – w tym gronkowca złocistego (łac. Staphylococcus aureus) , Laseczki siennej (Bacillus subtilis) – Gram-dodatniej bakterii należącej do rodziny Bacillaceae oraz Streptokoków (Streptococcus) -gram dodatnich bakterii, hemolizujących paciorkowców grupy Lancefield A i B.
We wspomaganiu organizmu preparatami ziołowymi szczególną uwagę należy zwrócić na surowiec stosowany do produkcji.
Do produkcji wykorzystujemy adaptogeny roślinne i organiczne z czystych ekologicznie obszarów Syberii I Ałtaju.
Różnica w pochodzeniu surowca od adaptogenów z innych części świata polega na dużej zawartości substancji czynnych i potencjału energetycznego, które muszą wytworzyć by przeżyć w trudnych warunkach klimatycznych.
Naszą główną zaletą jest monitorowanie gromadzenia się substancji aktywnych w okresie wegetacji.
Nieustannie monitorujemy akumulację substancji aktywnych w procesie wegetacji roślin lub sezonowe zmiany dla takich surowców jak igły jodłowe, kora wierzby osiki. Wybieramy najlepszy moment, w którym odbywa się maksymalne gromadzenie substancji czynnych w celu zebrania surowców do przetworzenia. Na przykład, korzeń łopianu przygotowujemy wczesną wiosną przed pojawieniem się pierwszych liści i jesienią od września do pierwszej dekady października.
Liście pokrzywy zbiera się w maju, kiedy wysokość łodygi nie przekracza 20-25 cm. W tym czasie nie powstaje w niej jeszcze witamina K, która zwiększa krzepliwość krwi. Solankę pagórkową zbieramy w 2 etapach: podczas kwitnienia i po dojrzewaniu nasion do ich zbioru.
Wydajność ekstraktacji wodnej surowców roślinnych i bezpieczeństwo dla środowiska.
Do produkcji naszych preparatów używamy wodnej ekstrakcji surowców roślinnych, wykorzystując do tego procesu specjalnie przygotowaną odsalaną wodę. W Europie jest to proces unikalny i… kosztowny.
Rozdrobnione surowce roślinne przed ekstrakcją są analizowane pod kątem zawartości substancji czynnych i bezpieczeństwa zgodnie z wymaganiami norm sanitarno-epidemiologicznych i warunków technicznych. Następnie umieszcza się je w przemysłowych perkolatorach, do których wlewa się wodę o temperaturze ok.90°C. Ciekły ekstrakt przepuszcza się przez baterię filtrów i kompresuje próżniowo aż do czasu gdy zawiera 60-70% części stałych. Kompresję podciśnieniową przeprowadza się w temperaturze 60 ° C.
Ekstrakcja wodna ma przewagę nad alkoholową.
Ekstrakcja wodna ma przewagę nad alkoholową. Dlaczego? Po pierwsze, pozwala na pozyskanie większej ilości substancji rozpuszczalnych w wodzie, wykazujących szerszy zakres aktywności fizjologicznej. Po drugie, ekstrakcja wodna jest bezpieczna dla osób cierpiących na różne schorzenia, w których alkohol nie jest wskazany. Jest bezpieczna i wskazana dla dzieci, osób starszych i sportowców, a poza tym jest bezpieczna w produkcji i dla środowiska. Pozwala również na wykorzystanie mączki roślinnej jako biohumusu na pola jako nawóz organiczny.
Proces technologiczny pozyskiwania wodnych ekstraktów jest opatentowany przez Biolit.
Bez konserwantów i stabilizatorów.
Ekstrakty wodne zawierają własne środki konserwujące (flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki i inne polifenole), które zachowują substancje czynne, tworząc wraz z nimi złożone kompleksy organiczne niedostępne dla mikroorganizmów i tlenu z powietrza.
Takie koncentraty roślinne mogą utrzymywać stabilną kompozycję do 5 lat.
W naszej produkcji koncentraty wodne są używane przez cały rok. Stosowane są do produkcji biologicznie aktywnych dodatków, żywności funkcjonalnej i fitokosmetyków – łącznie przygotowujemy ponad 300 produktów dla zdrowia i urody.