Glukoza to podstawowe źródło energii w naszym organizmie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów. Ten cukier prosty pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie, dlatego tak ważne aby dbać o jego prawidłowy poziom.
Glukoza we krwi dostarczana jest przede wszystkim z pożywieniem, a za regulowanie jej poziomu w organizmie odpowiedzialny jest hormon trzustkowy- o nazwie insulina. Hormon ten transportuje glukozę z krwiobiegu do tkanek, przez co jej stężenie spada.
Prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo nie powinien przekroczyć 100 mg/dl na czczo, a po 1,5-2 godzinach po posiłku nie powinien przekraczać 140 mg/dl. Wyniki poziomu glukozy we krwi należy konsultować ze specjalistą, który w razie potrzeby wychwyci niepokojące zmiany i zleci odpowiednią kuracje.
Na regulację poziomu glukozy we krwi wpływa wiele czynników. Najważniejszym z nich jest odpowiednia dieta. Kiedy nasze posiłki są przeładowane węglowodanami prostymi- poziom glukozy niezmiernie wzrasta; dlatego dla zachowania zdrowia warto wybierać produkty, które mają niski indeks glikemiczny (IG), a zamiast węglowodanów prostych, wybrać złożone- z korzyścią dla zdrowia naszego organizmu.
Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty na podstawie ich poziomu glukozy 2-3 godziny po spożyciu.
Produkty można podzielić na trzy grupy pod kątem wartości indeksu:
Co ważne! Spożywanie produktów z niskim IG powoduje powolne przyswajanie glukozy, co ułatwia kontrolę glikemii i utrzymanie prawidłowego metabolizmu glukozy.
Zmniejszanie udziału cukrów prostych w naszej diecie w znacznym stopniu wpływa na obniżenie ich poziomu we krwi. Głównymi ich źródłami są takie produkty jak: cukier biały, słodzone napoje, białe pieczywo i biały ryż, słodycze czy makarony. Warto pamiętać, że także owoce i ich przetwory, mimo zawartości witamin i błonnika, zawierają cukier. Korzystajmy z ich walorów odżywczych i smakowych, zwłaszcza w sezonie, ale pamiętajmy o zachowaniu umiaru. Szczególnie wysoką zawartością cukru odznaczają się: banany, śliwki, winogrona, czarne porzeczki. Pułapką mogą okazać się produkty pozornie zdrowe, które zostały (często dość hojnie) dosłodzone: słodzony sok, jogurty, dosładzane suszone owoce, płatki śniadaniowe, pieczywo udające pełnoziarniste, w rzeczywistości słodzone (i barwione) karmelem. Czytajmy zatem etykiety, zwracając szczególną uwagę na zawartość cukru w produkcie, jego kaloryczność oraz wielkość jego sugerowanej jednorazowej porcji.
Istnieje wiele produktów, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi i wspomagają prace trzustki. Przygotowaliśmy dla was kilka przykładowych produktów, które pomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
Witaminy z grupy B (B1, B2, B6) zawarte w produktach pełnoziarnistych wpływają pozytywnie na przemianę węglowodanów, a błonnik korzystnie wspomaga regulacje poziomu glukozy.
PAMIĘTAJ! Najwięcej błonnika znajdziemy w warzywach, a jego optymalna dzienna ilość to około 30-40 gramów.
W diecie osób, które chcą utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi nie powinno zabraknąć również orzechów obfitujących w zdrowe tłuszcze.
Ponieważ, problem pojawia się wtedy, gdy nie kontrolujemy wielkości i częstotliwości przyjmowanych przez nas pokarmów. Jeżeli nie zwracamy uwagi na to, co i kiedy jemy, bardzo często sięgamy po duże ilości przekąsek między posiłkami, a to przekłada się na wysoki poziom cukru we krwi.
Dobrym sposobem na podjęcie walki z wyżej wymienionymi problemami i wyrobienie pozytywnych nawyków żywieniowych będzie pilnowanie wyznaczonych, regularnych pór posiłków. Warto pokusić się o zapisywanie tego, co zjedliśmy w ciągu dnia i raz w tygodniu dokonać „analizy momentów słabości” – co pozwoli nam to ustalić, kiedy i z jakich powodów sięgamy po niezdrowe jedzenie.
Pamiętajmy!
Jemy także oczami. Zadbajmy, aby posiłki były estetycznie podane i zachęcały Nas do zjedzenia. Celebrujmy posiłek i spożywajmy go powoli. Wpłynie to nie tylko na jakość naszego życia, ale i pozwoli łatwiej osiągnąć uczucie sytości.
Sprawdź także: Jak wspomóc jelita?
Oprócz odpowiedniej diety warto pamiętać o paru prostych zasadach, które również pomogą utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Przede wszystkim:
Z myślą o utrzymaniu zdrowia i prawidłowego poziomu glukozy we krwi Instytut Naukowo-badawczy Biolit z Tomska stworzył produkty:
Łopian większy, kluczowy składnik Toksidont Maj Plus, wspomaga trawienie tłuszczów i stosowany jest dla zachowania prawidłowego trawienia. Łopian wspiera naturalną odporność organizmu i działa wspomagająco na zdrowie górnych dróg oddechowych. Pomaga zachować zdrową skórę, a substancje aktywne korzenia łopianu są ważne w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Wymienione przez nas sposoby wspomogą organizm w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Stosowanie odpowiedniej diety, aktywność fizyczna, odpowiedni sen i zmniejszenie stresu w życiu codziennym, a także gotowe rozwiązania Biolitu, pomogą Ci nie tylko w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy, ale również w prowadzeniu zdrowego trybu życia, za które twój organizm na pewno Ci podziękuje.