Regulacja poziomu glukozy we krwi

Regulacja poziomu glukozy we krwi - Biolit

Rola glukozy w organizmie człowieka

Glukoza to podstawowe źródło energii w naszym organizmie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów. Ten cukier prosty pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie, dlatego tak ważne aby dbać o jego prawidłowy poziom.

Glukoza we krwi dostarczana jest przede wszystkim z pożywieniem, a za regulowanie jej poziomu w organizmie odpowiedzialny jest hormon trzustkowy- o nazwie insulina. Hormon ten transportuje glukozę z krwiobiegu do tkanek, przez co jej stężenie spada.

Poziom glukozy we krwi

Prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo nie powinien przekroczyć 100 mg/dl na czczo, a po 1,5-2 godzinach po posiłku nie powinien przekraczać 140 mg/dl. Wyniki poziomu glukozy we krwi należy konsultować ze specjalistą, który w razie potrzeby wychwyci niepokojące zmiany i zleci odpowiednią kuracje.

Co wpływa na poziom glukozy we krwi?

Na regulację poziomu glukozy we krwi wpływa wiele czynników. Najważniejszym z nich jest odpowiednia dieta. Kiedy nasze posiłki są przeładowane węglowodanami prostymi- poziom glukozy niezmiernie wzrasta;  dlatego dla zachowania zdrowia warto wybierać produkty, które mają niski indeks glikemiczny (IG), a zamiast węglowodanów prostych, wybrać złożone- z korzyścią dla zdrowia naszego organizmu.

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty na podstawie ich poziomu glukozy 2-3 godziny po spożyciu.

Produkty można podzielić na trzy grupy pod kątem wartości indeksu:

  • niski indeks (55 lub mniej)
  • średni indeks (56-69)
  • wyskoki indeks (70 lub więcej).

Co ważne! Spożywanie produktów z niskim IG powoduje powolne przyswajanie glukozy, co ułatwia kontrolę glikemii i utrzymanie prawidłowego metabolizmu glukozy.

Rola diety w metabolizmie glukozy

Zmniejszanie udziału cukrów prostych w naszej diecie w znacznym stopniu wpływa na obniżenie ich poziomu we krwi. Głównymi ich źródłami są takie produkty jak: cukier biały, słodzone napoje, białe pieczywo i biały ryż, słodycze czy makarony. Warto pamiętać, że także owoce i ich przetwory, mimo zawartości witamin i błonnika, zawierają cukier. Korzystajmy z ich walorów odżywczych i smakowych, zwłaszcza w sezonie, ale pamiętajmy o zachowaniu umiaru. Szczególnie wysoką zawartością cukru odznaczają się: banany, śliwki, winogrona, czarne porzeczki. Pułapką mogą okazać się produkty pozornie zdrowe, które zostały (często dość hojnie) dosłodzone: słodzony sok, jogurty, dosładzane suszone owoce, płatki śniadaniowe, pieczywo udające pełnoziarniste, w rzeczywistości słodzone (i barwione) karmelem. Czytajmy zatem etykiety, zwracając szczególną uwagę na zawartość cukru w produkcie, jego kaloryczność oraz wielkość jego sugerowanej jednorazowej porcji.

Jak zachować odpowiedni poziom glukozy za pomocą diety?

Istnieje wiele produktów, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi i wspomagają prace trzustki. Przygotowaliśmy dla was kilka przykładowych produktów, które pomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

  • Produkty zbożowe(pełnoziatniste) takie jak: makarony razowe, pieczywo razowe, graham, płatki owsiane, kasza gryczana, kasza pęczak oraz brązowy ryż. Produkty zbożowe są ważne w zdrowej diecie, ponieważ stanowią źródło cennych witamin oraz błonnika.

Witaminy z grupy B (B1, B2, B6) zawarte w produktach pełnoziarnistych wpływają pozytywnie na przemianę węglowodanów, a błonnik korzystnie wspomaga regulacje poziomu glukozy.

PAMIĘTAJ! Najwięcej błonnika znajdziemy w warzywach, a jego optymalna dzienna ilość to około 30-40 gramów.

  • Rośliny strączkowe (np. groch, fasola, soczewica, ciecierzyca)- stanowią naturalne źródło błonnika, ponadto cechuje ich niski indeks glikemiczny i pozytywnie wpływają na prawidłowy apetyt.
  • Przyprawy: cynamon, goździki czy kozieradka. Kozieradka wpływa pozytywnie na odpowiednie wydzielenie insuliny, natomiast goździk to naturalna przyprawa wspomagająca utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
  • Nasiona: lnu, chia- bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Nasiona chia zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk, błonnik, a z kolei siemię lniane dostarcza organizmowi dużą ilość błonnika.

W diecie osób, które chcą utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi nie powinno zabraknąć również orzechów obfitujących w zdrowe tłuszcze.

 

Jedz regularnie!

Ponieważ, problem pojawia się wtedy, gdy nie kontrolujemy wielkości i częstotliwości przyjmowanych przez nas pokarmów. Jeżeli nie zwracamy uwagi na to, co i kiedy jemy, bardzo często sięgamy po duże ilości przekąsek między posiłkami, a to przekłada się na wysoki poziom cukru we krwi.

Dobrym sposobem na podjęcie walki z wyżej wymienionymi problemami i wyrobienie pozytywnych nawyków żywieniowych będzie pilnowanie wyznaczonych, regularnych pór posiłków. Warto pokusić się o zapisywanie tego, co zjedliśmy w ciągu dnia i raz w tygodniu dokonać „analizy momentów słabości” –  co pozwoli nam to ustalić, kiedy i z jakich powodów sięgamy po niezdrowe jedzenie.

Pamiętajmy!

Jemy także oczami. Zadbajmy, aby posiłki były estetycznie podane i zachęcały Nas do zjedzenia. Celebrujmy posiłek i spożywajmy go powoli. Wpłynie to nie tylko na jakość naszego życia, ale i pozwoli łatwiej osiągnąć uczucie sytości.

Sprawdź także: Jak wspomóc jelita?

Zdrowy styl życia

Oprócz odpowiedniej diety warto pamiętać o paru prostych zasadach, które również pomogą utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Przede wszystkim:

  • Aktywność fizyczna– bo przecież ruch to zdrowie, a ćwicząc, wykorzystujesz glukozę, która gromadzi się we krwi do napędzania siły swoich mięśni i zużywania energii zgromadzonej w komórkach. Bieganie, taniec, marsz, jazda na rowerze, pływanie- każdy znajdzie coś dla siebie.
  • WODA– w dużych ilościach. Woda nie tylko sprawia ze nasz organizm, jest dobrze nawodniony, ale także pozwala utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi.
  • POSTAW NA RELAKS– i ogranicz stres na tyle, na ile jest to możliwe. Warto wiedzieć, że stresujące dla nas sytuacje powodują wzrost poziomu dwóch hormonów (glukagonu i kortyzolu). Hormony te mają za zadanie przyspieszenie wydzielania cukru w naszej krwi, ponieważ organizm w sytuacji stresowej potrzebuje dużych zasobów energii w mięśniach. Więc przy każdej takiej sytuacji nasz organizm zwiększa poziom cukru, który następnie gwałtownie spada, co ciągnie za sobą ciężkie dolegliwości.
  • SEN– 7-8 godzin snu to postawa, której każdy powinien się trzymać niezależnie od poziomu cukru. W ciągu tego czasu organizm odpoczywa i regeneruje się, co pozwala na jego prawidłowe funkcjonowanie.
  • BĄDŹ DOBRY DLA SIEBIE– początki wprowadzania zmian bywają trudne. Nie zadręczaj się drobnymi błędami! Jeden kawałek czekolady zjedzony podczas diety, nie przekreśla całej drogi do celu. Po drobnym potknięciu, kontynuuj praktykowanie zdrowych nawyków.

Naturalne rekomendacje Biolit Europe

Z myślą o utrzymaniu zdrowia i  prawidłowego poziomu glukozy we krwi Instytut Naukowo-badawczy Biolit z Tomska stworzył produkty:

Łopian większy, kluczowy składnik Toksidont Maj Plus, wspomaga trawienie tłuszczów i stosowany jest dla zachowania prawidłowego trawienia. Łopian wspiera naturalną odporność organizmu i działa wspomagająco na zdrowie górnych dróg oddechowych. Pomaga zachować zdrową skórę, a substancje aktywne korzenia łopianu są ważne w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

  • Normo-glukomin– ekstrakty z rutwicy lekarskiej, dzikiej róży, łopianu większego, mniszka lekarskiego, pokrzywy. Substancje czynne zawarte w tych składnikach wspomagają utrzymanie prawidłowy poziom glukozy, wspomagają w zachowaniu dobrych procesów metabolicznych oraz przyczyniają się do prawidłowej pracy układu pokarmowego.

 

Wymienione przez nas sposoby wspomogą organizm w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Stosowanie odpowiedniej diety, aktywność fizyczna, odpowiedni sen i zmniejszenie stresu w życiu codziennym, a także gotowe rozwiązania Biolitu, pomogą Ci nie tylko w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy, ale również w prowadzeniu zdrowego trybu życia, za które twój organizm na pewno Ci podziękuje.