element dekoracyjny element dekoracyjny 2

Anemia – jak leczyć naturalnie?

Rezultatem prowadzenia szybkiego trybu życia często jest zła dieta. Ta z kolei może doprowadzić do niedokrwistości. Jednak przyczyny tej dolegliwości nierzadko są o wiele bardziej ukryte. Jak się chronić przez stosowanie domowych i naturalnych sposobów?

Anemia, czyli niedokrwistość to oczywiście nie niedostatek ilości krwi w organizmie, ale jej gorsza jakość. Oznacza, że nasza zdolność do przenoszenia tlenu z płuc do narządów i tkanek znacznie spadła. Za tę zdolność odpowiada hemoglobina czyli białko znajdujące się w czerwonych krwinkach, która ma zdolność wiązania tlenu.

Przyczyny niedokrwistości

Dzielą się one na trzy grupy. Pierwsza jest związana z zaburzeniami produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów). Druga to zaburzenia związane z utratą krwi. Ostatnia to niedokrwistość związana ze skróceniem czasu przeżycia erytrocytów. Wśród każdej z tych grup można wyróżnić różne rodzaje przyczyn anemii.

Zaburzenia produkcji erytrocytów wynikać mogą z niedoboru żelaza bądź witaminy B12 lub kwasu foliowego. Te niedobory najczęściej wynikają ze stosowania złej diety. To, że nasz organizm może wytwarzać za mało krwinek czerwonych spowodowane może być również zaburzeniem prawidłowego działania komórek macierzystych w szpiku kostnym, w wyniku chorób przewlekłych (w tym nowotworów) lub defektu genetycznego, objawiającego się błędną strukturą jednego z łańcuchów globiny w cząsteczce hemoglobiny, zwanego hemoglobinopatią.

Anemia związana z utratą krwi swoje źródło ma w obfitych miesiączkach. Poza tym może być spowodowana urazem bądź wypadkiem albo krwawieniem z przewodu pokarmowego.

Niedokrwistość związana ze skróceniem czasu przeżycia erytrocytów wynikać mogą z wrodzonych defektów wewnątrzkrwinkowych, takich jak: enzymopatie, defekty błonowe oraz hemoglobinopatie. Krótszy czas przeżycia krwinek czerwonych ma swoje źródło także w defektach zewnątrzkrwinkowych. Jednym z nich jest mikroangiopatia, czyli uszkodzenie naczyń włosowatych spowodowane nadmierną kumulacją sorbitolu, powstawania produktów zaawansowanej glikacji oraz stresu oksydacyjnego. Defektem takim jest też hipersplenizm, z którym mamy do czynienia gdy powiększona śledziona niszczy nadmierną ilość krwinek.

Objawy anemii

Mogą się one różnić w zależności od tego jaki rodzaj niedokrwistości nam doskwiera oraz jak bardzo niski jest poziom hemoglobiny we krwi. Początkowe objawy to najczęściej zmęczenie i brak energii, ale jak wiemy mogą one być wynikiem też innych czynników.

Do najczęstszych początkowych objawów anemii zaliczamy jeszcze: bladość skóry, bladość ust i powiek, bladość śluzówek w jamie ustnej, mroczki przed oczami, szum w uszach, łamliwe oraz nadmiernie wypadające włosy, łamliwe paznokcie, sucha skóra, pieczenie języka, zanik brodawek językowych, zajady w kącikach ust, zawroty głowy, bóle głowy i zaburzenia koncentracji. Po jakimś czasie pojawiają się też zaburzenia rytmu serca, kołatanie serca, częstoskurcz, duszności i omdlenia. Przy silnej niedokrwistości może wystąpić arytmia serca i niepożądane szmery w sercu.

Dieta przy anemii

Przy zdiagnozowanej niedokrwistości należy znacznie zmodyfikować swoją dietę. Powinniśmy dostarczać organizmowi 18 mg żelaza każdego dnia. Oprócz tego należy zadbać o przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy B12 oraz składniki które pomagają się im wchłaniać, czyli witaminy C i B6 oraz kwasu foliowego.

Żelazo oraz witaminę B12 znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w mięsie wieprzowym i podrobach. Oprócz tego ich źródłem są też jajka kurze i mleko. Jeśli chodzi o witaminy C i B6 to zawierają je np. szpinak, brokuły, soczewica, ciecierzyca, buraki, kiwi i owoce cytrusowe.

Zioła pomocne w walce z anemią

Wspomagające w leczeniu anemii zadziałają związki czynne zawarte w ziołach. Najważniejsze jest pochodzenie takich surowców, aby miały jak najlepsze działanie. Dlatego warto wziąć pod uwagę ofertę firmy Biolit, która zawiera produkty powstałe z roślin adaptogennych, pochodzące z ekologicznie czystych obszarów dalekiego Ałtaju.

Florenta Plus, czyli ekstrakt wodny pąków jodły syberyjskiej zawiera fitosteroidy, które odbudowują formułę krwi. Biodostępne żelazo w postaci związków helatowych wpływa na utrzymanie prawidłowego stanu krwi. Młode pędy pichty syberyjskiej zawierają kwercetynę, polifenole, fitoncydy makro i mikroelementy (calcium, cynk, żelazo, srebro, selen). Związki te wspomagają łagodzenie stanów zapalne, działają odtruwająco, redukują toksyny i pomagają usuwać je z organizmu. Fitoncydy należą do związków, które bardzo skutecznie likwidują bakterie, wirusy i grzyby. Posiadają działanie przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi hamujące agregację krwinek, co zapobiega zakrzepicy i przeciwdziała miażdżycy oraz zabijające prątki gruźlicy.

Biota Complex to produkt kwaśno-mleczny suchy, symbiotyk stworzony według starożytnych przepisów tybetańskich mnichów buddyjskich oraz ludów koczowniczych żyjących na terenach Środkowej Azji. Zawiera probiotyczne acydofilne szczepy pałeczek bakterii kwasu mlekowego, bakterii jelitowych, wspomagające trawienie, wchłanianie i metabolizm żelaza, syntezują białka z 15 aminokwasów oraz produkują witaminę B12 i in. witaminy grupy B, tak istotne przy problemach z niedokrwistością. Drugi składnik tego kompleksu zawiera korzeń łopianu zmielony mikronizowany o zwiększonej biodostępności i skuteczności składników aktywnych. Zawiera on mikro i makroelementy, w tym biodostępne: miedź, cynk, żelazo i inne. Substancje czynne w nim zawarte sprzyjają normalizacji metabolizmu i wzmacniają organizm w osłabieniu. Inulina zawarta w Biocie N2 bierze udział w syntezie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są budulcem błony śluzowej jelita grubego. Badania kliniczne w kompleksowej analizie wskaźników stanu hormonalnego, ujawniły statystycznie istotne tendencje do normalizacji poziomów insuliny podstawowej i globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG).

Toksidont Maj Plus to ekstrakt wodny z korzenia łopianu. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i produktów przemiany materii. Wspomaga w zaburzeniach węglowodanowej, mineralnej i wodno-solnej przemiany materii. Sprawdzi się też przy niedokrwistości spowodowanej przez patogeny, gdyż wspomaga organizm w usuwaniu toksyn przez pięć stref wydalniczych. W badaniach klinicznych prowadzonych przez Instytut Biolit z Tomska, wyodrębniono substancje czynną, aspargina wiąże szkodliwe substancje we krwi, doprowadza do wodorozpuszczalnych związków i usuwa je na zewnątrz, przez nerki z organizmu. Poprawia przyswajanie minerałów, witamin. Unikalną właściwością substancje czynnych jest działanie oczyszczające również w układzie limfatycznym. Natomiast zawarta w Toksidoncie inulina jest hepatoprotektorem o działaniu żółciopędnym, tak ważnym dla utrzymania prawidłowej kondycji krwi.

Hepatobiol to zmielone nasiona ostropestu plamistego, ekstrakt z młodych pędów owsa. Polecany dla wspomagania organizmu przy dużym zmęczeniu psychicznym i fizycznym. Sprawdzi się szczególnie w przypadku anemii spowodowanej obfitym miesiączkowaniem, gdyż substancje czynne w nim zawarte pomagają zredukować nadmierne krwawienie miesiączkowe. Badania kliniczne dowiodły działanie choleretyczne. Substancje czynne zawarte w Hepatobiolu przywracają czynność wątroby, eliminują hepatozę i cholestazę, normalizują syntezę kwasów żółciowych, poprawiają funkcję hormonalną mikroflory, normalizują SHBG (globulinę wiążącą steroidy płciowe). Kompleksowe działanie normalizowania mikroflory przewodu żołądkowo-jelitowego, przez zastosowanie Biota Complex + Hepatobiol pozwala unormować funkcje systemu wątrobowo-żółciowego, zapobiegając ryzyku tworzenia skrzepu.

Warto wspomnieć, że nie wystarczy zastosować jeden z podanych sposobów, np. samą dietę lub same zioła lecz działać kompleksowo, by jak najlepiej wzmocnić nasz organizm.

 

Translate »