Pieprznik jadalny oficjalna nazwa bardzo popularnego gatunku grzyba, znanego w Polsce jako KURKA, liszka, kurza nóżka, łasiczka, kurza stopka czy stągiewka.
Kurki są znane przede wszystkim ze względu ma swój niepowtarzalny smak i aromat, jednakże prócz walorów przydatnych w kuchni, grzyby te są doskonałym źródłem różnorodnych substancji odżywczych.
W poniższym materiale przyjrzymy się bliżej temu niezwykłemu gatunkowi.
Intensywna barwa – to najbardziej charakterystyczna cecha pieprznika jadalnego. Od żółtej do pomarańczowej, z owocnikami w kształcie lejkowatym, i nagim, matowym kapeluszem. Hymnefor kurek przybiera postać żylastych i nieregularnych fałd, zbiegających na trzon i często rozwidlonych. Trzon grzyba ma barwę nieco jaśniejszą od kapelusza, a jego miąższ jest zwarty, jędrny, nieco białawy.
Co ciekawe! nazwa PIEPRZNIK JADALNY wywodzi się głównie dzięki charakterystycznemu smaku grzyba, określanemu jako lekko ostrawy.
Pieprznik jadalny to grzyb ektomikoryzowy ( tworzący symbiozę grzyba z korzeniem), znajdujący swoich żywicieli na terenach Azji, Europy, Ameryki i Afryki; w Polsce zamieszkujący ze świerkiem, dębem, sosną i grabem.
Kurka to gatunek trwały, odporny na bakterie i robaki, zawdzięczający te właściwości swojej gęstej strukturze i stężeniu ergokalcyferolu oraz związków hydrofobowych.
Z uwagi na właściwości prozdrowotne grzyby znajdują swoje zastosowanie w tradycjach krajów słowiańskich i chińskich już od wielu tysięcy lat. Związki aktywne poszczególnych gatunków są cennym dodatkiem lub bazą do produkcji żywności funkcjonalnej, suplementów diety i kosmetyków.
Na świecie występuję ok. 140 tys. gatunków grzybów, ale ich globalna liczba wynosić może nawet 1,5 mln; z czego do celów kulinarnych lub zdrowotnych wykorzystuje się około 200 gatunków- w tym właśnie Cantharellus cibarius znany jako Pieprznik Jadalny.
Co ważne to występowanie, warunki atmosferyczne i odpowiednia gleba determinują jakość substancji aktywnych zawartych w grzybach! Wielu naukowców twierdzi, że najlepszym źródłem antyoksydantów są gatunki dziko rosnących grzybów, a nie te celowo uprawiane, które niestety zajmują największą część rynku.
Kurka to obok borowika szlachetnego drugi grzyb z najwyższą zawartością związków fenolowych oraz flawonoidów– cennych antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki tlenowe.
W tym najważniejsze β- glukany – polisacharydy znajdujące się w ścianie komórkowej grzyba, zbudowane z cząsteczek glikopiranozy połączonych ze sobą wiązaniami glikozydowymi. Β- glukany pochodzące z grzybów, są jednymi z dokładniej przebadanych grup polisacharydów, a wykazują właściwości antyoksydacyjne, korzystne dla układu odpornościowego. Są wykorzystywane zarówno w produkcji suplementów diety jak i w kosmetologii, ze względu na m.in. swoje właściwości ochronne dla skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Mannitol naturalnie występujący w kurkach poliol, oraz mannoza to kolejne cenne związki dla utrzymania zdrowia organizmu człowieka.
Są jednym z głównych składników Pieprznika Jadalnego. Lista związków odkrytych przez naukowców w tym gatunku jest niezwykle długa i odpowiednio cenna. Chorwaccy badacze odkryli w owocach kurki wolne aminokwasy takie jak arginina, kwas asparaginowy, alanina, cysteina, kwas glutaminowy, glicyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, histydyna, seryna, treonina, fenyloalanina, tryptofan oraz walina. Spośród licznych gatunków grzybów, kurki są wymieniane jako te z najwyższą zawartością lizyny oraz treoniny.
Bez wątpienia ich obecność w codziennej diecie człowieka jest niezwykle ważna. Podstawowy podział kwasów tłuszczowych dzieli je na kwasy nasycone oraz nienasycone (w tym jednonienasycone i wielonienasycone). Nasycone kwasy człowieka pełnią głównie funkcje magazynu energetycznego dla naszego organizmu. Znajdziemy je głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak masło, jaja, mleko, mięso i ryby. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się m.in. w olejach roślinnych, orzechach i migdałach, i są niezwykle ważnym elementem do budowania prawidłowej odporności i funkcjonowania organizmu.
Pieprznik jadalny w przeważającej części zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, w tym najwyższe stężenie przypisuje się kwasom linolowym i oleinowym, należącym do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kurki zawierają ponadto kwas laurynowy, palmitynowy, mirystynowy, pentadekanowy, plamitoleinowy, heptadekanowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, trikozanowy, lignocerynowy.
Kurki zwłaszcza te rosnące na terenach mocno nasłonecznionych zawierają ergosterol (organiczny związek chemiczny z grupy witamin D) oraz witaminę D2 (rzadko spotykana forma witaminy D występująca w przyrodzie), składniki ważne w kontekście utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu .
Dodatkowo w publikacjach naukowych wymienia się kurki jako grzyby bogate w witaminy A, E, C – składniki o właściwościach antyoksydacyjnych, oraz witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B6, H8 w ilościach porównywalnych do tych zawartych w drożdżach.
Grzyby są zdolne gromadzić więcej mikroelementów niż rośliny!
Pieprznik jadalny to naturalne źródło selenu- pierwiastka chroniącego organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Ponadto w grzybach znajdziemy żelazo, wapń, ,magnez oraz potas.
Pieprznik jadalny swój odcień zawdzięcza obecności karotenoidów- pigmentów polienowych chroniących owocniki grzyba przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Kurka zawiera m.in β-karoten, γ-karoten oraz w najwyższej ilości- likopen, przeciwutleniacze które zapewniają grzybom dłuższą żywotność .
Owocniki pieprznika jadalnego w zależności od regionu występowania, zawierają inną ilość związków fenolowych- w tym kwasów tj.: kawowy, galusowy oraz ferulowy. Dodatkowo kurki w swoim składzie zawierają flawonoidy, a ich największą ilość znajduję się w dzikorosnących gatunkach!
PAMIĘTAJ! Zawiązki fenolowe są uważane za najcenniejsze źródło przeciwutleniaczy w diecie człowieka, a kurki w porównaniu do innych gatunków grzybów zawierają większa ilość kwasu kawowego i katechiny.
Kwas cytrynowy, askorbinowy, jabłkowy, fumarowy i szikimowy- te 5 kwasów wymienia się jako występujące w owocnikach tego grzyba.
Pieprznik Jadalny zawiera niehalucynogenne związki indolowe takie L-tryptofan, 5-hydroksytryptofan, tryptamina czy siarczan kinureniny.
Tym mianem można określić ilość związków zawartych w grzybie znanym jako Pieprznik Jadalny. Kurki to grzyby szczególnie doceniane w kulturach bloku wschodniego czy w tradycyjnych praktykach chińskich w zakresie dbałości o zdrowie.
Zachęcamy do odkrywania właściwości natury, i dodawania jej do swojej codziennej diety, korzystnej dla utrzymania zdrowia.
Sprawdź także: Właściwości babki lancetowatej
Źródła: