Na zdrowie nasze! Nasz przyjaciel Mikrobiom!

 

Nasz przyjaciel Mikrobiom!

 

Naukowcy wiedzą, że drobnoustroje wpływają na ludzi na dwa sposoby: niektóre z nich pomagają organizmowi funkcjonować, a inne go niszczą.

 Szczególne znaczenie dla zdrowia mają drobnoustroje zasiedlające przewód pokarmowy. Żyjące tam drobnoustroje tworzą całe rodziny ( tworzą inaczej mówiąc biofilm ) a nazywany  jest  w literaturze mikrobiotą lub mikrobiomem jelitowym. Jego zasadnicze zadanie polega m.in na udziale w procesach trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Przy pomocy prawidłowej mikroflory jelitowej nasze mitochondria czy inaczej, prościej wyjaśniając – „elektrownie naszych komórek” mają zagwarantowaną podaż wysokiej jakości substancji organicznych, witamin, makro – i mikroelementów, antyoksydantów niezbędnych do pełnego funkcjonowania złożonych układów enzymatycznych oraz syntezy wysokiej jakości energii witalnej.

Dlatego ważne jest, szczególnie w dzisiejszej dobie, zwrócenie uwagi czym my nakarmimy miliony naszych dzieci, mikroorganizmów , które w nas żyją , żeby zechciały pracować na korzyść naszego dobrostanu. Co lubią w swoim menu a o czym my w procesie  szybkiego tempa rozwoju cywilizacji zapomnieliśmy? Przecież zdrowy mikrobiom  aktywnie uczestniczy w regulacji układu nerwowego, hormonalnego i odpornościowego oraz układu krzepnięcia krwi, w procesach metabolicznych, a co za tym idzie, w zapewnieniu prawidłowego stanu równowagi organizmu. Naukowcy zbadali skład chemiczny tych związków regulatorowych i byli zdumieni.

Okazało się, że bakterie wytwarzają analogi naszych własnych hormonów i peptydy bioregulacyjne w znacznie większych ilościach niż nasz mózg i organizm.

A teraz wyobraź sobie, że twoją mikroflorę reprezentuje nie zdrowa, normalna mikroflora jelitowa,  ale flora,  która powstała pod wpływem odżywiania z dużą ilością syntetycznych składników chemicznych, antybiotyków, konserwantów lub po prostu pod wpływem stresu.

Musisz wiedzieć, że wówczas Twoja mikroflora ma zupełnie inny obraz i misję! Nie są to lakto- i bifidobakterie, które w pokrewny sposób bezinteresownie pomagają mitochondriom wchłonąć wszystkie najbardziej przydatne substancje, których potrzebują do wysokiej jakości produkcji energii witalnej. Uformowana przez złe nawyki żywieniowe i zły styl życia ( chora) flora oportunistyczna nie jest już altruistyczną ( działającą na rzecz dobrostanu Twojego organizmu) krewną dla mitochondriów czyli   „elektrowni naszych komórek”. Bardzo jasne pojęcie, które obrazuje nam jak powstaje flora warunkowo patogenna czyli  taka mikroflora, która w pewnych warunkach jest wobec nas czasowo tolerancyjna, a w innych staje się naszym zagorzałym wrogiem.

Stan składu Twojej mikroflory jelitowej jest podstawowym czynnikiem, od którego zależy praca mitochondriów ” elektrowni Twoich komórek” i za tym idąca jakość energii życiowej.

 

Dlatego unikalna autorska technologia stosowania skoncentrowanych form wodnych ekstraktów roślinnych lub ich wariantów z liofilizacją i kapsułkowaniem w 30 letnich badaniach klinicznych Instytutu Biolit na Syberii potwierdziła, iż zapewnia maksymalną biodostępność substancji roślinnych dla mikroorganizmów tworzących rodziny- inaczej biofilm  naszych jelit i asocjacji czyli harmonii drobnoustrojów, co w naturalny sposób wielokrotnie zwiększa skuteczność właściwości leczniczych w zintegrowanych terapiach dla  stosowanych produktów. I tak np. zastosowanie skoncentrowanej  czystej formy gęstej wyciągu z korzenia łopianu majowego z wyciągiem z modrzewia dahurskiego pod nazwą Toksidont maj plus bez konserwantów i stabilizatorów rozwiązuje następujące kluczowe problemy: przywracane są warunki do tworzenia normalnej mikroflory (bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego). Mechanizm działania opiera się o wspieranie  skutecznej kontroli związków toksycznych zarówno    zewnętrznych czyli egzo – i  wewnętrznych  czyli endotoksyn począwszy od usuwania ich z komórek, przestrzeni międzykomórkowej, układu limfatycznego, oraz wszystkich znanych systemów detoksykacji organizmu. Ekstrakt wodny z korzenia łopianu majowego Toksidont maj plus z  surowca Biolitu jest w stanie zadziałać prewencyjnie przed rozwojem i w  już istniejącym  „syndrom porowatego jelita” poprzez normalizację procesów tolerancji pokarmowej i wyhamowanie agresywnej odpowiedzi immunologicznej. Pod wpływem ekstraktu z korzenia łopianu majowego następuje normalizacja mikrobiomu poprzez blokowanie wpływu oportunistycznej ( niekorzystnej) mikroflory na rozwój patologicznych procesów immunologicznych, takich jak alergie, choroby autoimmunologiczne, zespół przewlekłego zapalenia, patologiczny wzrost komórek niezłośliwych i nowotworowych.

Warto pomyśleć szczególnie w przedświątecznym i świątecznym okresie o menu dla naszych życiowych towarzyszy, którzy nieustannie starają się pracować na nasze zdrowia- nasz MIKROBIOM. Gęsty wodny ekstrakt korzenia łopianu majowego pod nazwą Toksidont maj plus pochodzi z surowca – adaptogenów czystego Ałtaju. Szereg związków czynnych jak asparagina , arktyina  arktygenina  czy inulina   to smakołyki dla podniebienia naszych mikroorganizmów a poprzez ich wpływ na mechanizmy naszego organizmu będziemy cieszyć się dobrą energią  zwłaszcza wiosną i  prawidłowo przyswoimy odpowiednią ilość dobroczynnych substancji ze świątecznego stołu. Na zdrowie nasze! i naszego  życiowego przyjaciela -MIKROBIOM!

 

 

Szanowni Państwo!
Powyższy materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, stanowi wyłącznie treść informacyjną i w rozumieniu obowiązujących przepisów prawnych nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, diagnoza lub instrukcja w zakresie leczenia; ponadto nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.