Naukowcy wiedzą, że drobnoustroje wpływają na ludzi na dwa sposoby: niektóre z nich pomagają organizmowi funkcjonować, a inne go niszczą.
Szczególne znaczenie dla zdrowia mają drobnoustroje zasiedlające przewód pokarmowy. Żyjące tam drobnoustroje tworzą całe rodziny ( tworzą inaczej mówiąc biofilm ) a nazywany jest w literaturze mikrobiotą lub mikrobiomem jelitowym. Jego zasadnicze zadanie polega m.in na udziale w procesach trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Przy pomocy prawidłowej mikroflory jelitowej nasze mitochondria czy inaczej, prościej wyjaśniając – „elektrownie naszych komórek” mają zagwarantowaną podaż wysokiej jakości substancji organicznych, witamin, makro – i mikroelementów, antyoksydantów niezbędnych do pełnego funkcjonowania złożonych układów enzymatycznych oraz syntezy wysokiej jakości energii witalnej.
Dlatego ważne jest, szczególnie w dzisiejszej dobie, zwrócenie uwagi czym my nakarmimy miliony naszych dzieci, mikroorganizmów , które w nas żyją , żeby zechciały pracować na korzyść naszego dobrostanu. Co lubią w swoim menu a o czym my w procesie szybkiego tempa rozwoju cywilizacji zapomnieliśmy? Przecież zdrowy mikrobiom aktywnie uczestniczy w regulacji układu nerwowego, hormonalnego i odpornościowego oraz układu krzepnięcia krwi, w procesach metabolicznych, a co za tym idzie, w zapewnieniu prawidłowego stanu równowagi organizmu. Naukowcy zbadali skład chemiczny tych związków regulatorowych i byli zdumieni.
Okazało się, że bakterie wytwarzają analogi naszych własnych hormonów i peptydy bioregulacyjne w znacznie większych ilościach niż nasz mózg i organizm.
A teraz wyobraź sobie, że twoją mikroflorę reprezentuje nie zdrowa, normalna mikroflora jelitowa, ale flora, która powstała pod wpływem odżywiania z dużą ilością syntetycznych składników chemicznych, antybiotyków, konserwantów lub po prostu pod wpływem stresu.
Musisz wiedzieć, że wówczas Twoja mikroflora ma zupełnie inny obraz i misję! Nie są to lakto- i bifidobakterie, które w pokrewny sposób bezinteresownie pomagają mitochondriom wchłonąć wszystkie najbardziej przydatne substancje, których potrzebują do wysokiej jakości produkcji energii witalnej. Uformowana przez złe nawyki żywieniowe i zły styl życia ( chora) flora oportunistyczna nie jest już altruistyczną ( działającą na rzecz dobrostanu Twojego organizmu) krewną dla mitochondriów czyli „elektrowni naszych komórek”. Bardzo jasne pojęcie, które obrazuje nam jak powstaje flora warunkowo patogenna czyli taka mikroflora, która w pewnych warunkach jest wobec nas czasowo tolerancyjna, a w innych staje się naszym zagorzałym wrogiem.
Stan składu Twojej mikroflory jelitowej jest podstawowym czynnikiem, od którego zależy praca mitochondriów ” elektrowni Twoich komórek” i za tym idąca jakość energii życiowej.
Dlatego unikalna autorska technologia stosowania skoncentrowanych form wodnych ekstraktów roślinnych lub ich wariantów z liofilizacją i kapsułkowaniem w 30 letnich badaniach klinicznych Instytutu Biolit na Syberii potwierdziła, iż zapewnia maksymalną biodostępność substancji roślinnych dla mikroorganizmów tworzących rodziny- inaczej biofilm naszych jelit i asocjacji czyli harmonii drobnoustrojów, co w naturalny sposób wielokrotnie zwiększa skuteczność właściwości leczniczych w zintegrowanych terapiach dla stosowanych produktów. I tak np. zastosowanie skoncentrowanej czystej formy gęstej wyciągu z korzenia łopianu majowego z wyciągiem z modrzewia dahurskiego pod nazwą Toksidont maj plus bez konserwantów i stabilizatorów rozwiązuje następujące kluczowe problemy: przywracane są warunki do tworzenia normalnej mikroflory (bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego). Mechanizm działania opiera się o wspieranie skutecznej kontroli związków toksycznych zarówno zewnętrznych czyli egzo – i wewnętrznych czyli endotoksyn począwszy od usuwania ich z komórek, przestrzeni międzykomórkowej, układu limfatycznego, oraz wszystkich znanych systemów detoksykacji organizmu. Ekstrakt wodny z korzenia łopianu majowego Toksidont maj plus z surowca Biolitu jest w stanie zadziałać prewencyjnie przed rozwojem i w już istniejącym „syndrom porowatego jelita” poprzez normalizację procesów tolerancji pokarmowej i wyhamowanie agresywnej odpowiedzi immunologicznej. Pod wpływem ekstraktu z korzenia łopianu majowego następuje normalizacja mikrobiomu poprzez blokowanie wpływu oportunistycznej ( niekorzystnej) mikroflory na rozwój patologicznych procesów immunologicznych, takich jak alergie, choroby autoimmunologiczne, zespół przewlekłego zapalenia, patologiczny wzrost komórek niezłośliwych i nowotworowych.
Warto pomyśleć szczególnie w przedświątecznym i świątecznym okresie o menu dla naszych życiowych towarzyszy, którzy nieustannie starają się pracować na nasze zdrowia- nasz MIKROBIOM. Gęsty wodny ekstrakt korzenia łopianu majowego pod nazwą Toksidont maj plus pochodzi z surowca – adaptogenów czystego Ałtaju. Szereg związków czynnych jak asparagina , arktyina arktygenina czy inulina to smakołyki dla podniebienia naszych mikroorganizmów a poprzez ich wpływ na mechanizmy naszego organizmu będziemy cieszyć się dobrą energią zwłaszcza wiosną i prawidłowo przyswoimy odpowiednią ilość dobroczynnych substancji ze świątecznego stołu. Na zdrowie nasze! i naszego życiowego przyjaciela -MIKROBIOM!
Szanowni Państwo!
Powyższy materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, stanowi wyłącznie treść informacyjną i w rozumieniu obowiązujących przepisów prawnych nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, diagnoza lub instrukcja w zakresie leczenia; ponadto nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.