Jak wspomóc jelita?

Co dla zdrowia jelit?

Świat naukowy dziś udowodnił, że mikrobiota ma decydujący wpływ na metabolizm, syntezę witamin, syntezę hormonów, regulację immunologiczną, eliminację toksyn, regulację wszystkich funkcji trawiennych, wymianę kwasów żółciowych, prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, syntezę cholesterolu, kontrolę masy ciała i wpływ na układ nerwowy.

Od składu naszego mikrobiomu zależy utrzymanie zdrowia.

Jak rozpoznać, czy mamy zdrowy mikrobiom , czy problematyczny?

Oczywiście, mogą nam w tym pomóc kompetentni gastroenterolodzy. I dzisiaj coraz więcej pacjentów ma specyficzne dolegliwości i objawy chorób lub zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Około 80% populacji świata cierpi na dysbiozę.

A jeśli nie ma skarg, czy możemy zagwarantować, że nie ma dysbiozy? Nie, nie możemy.

Dziś absolutnie udowodniono, że zaburzona mikrobiota może mieć takie objawy jak zaburzenia metaboliczne, otyłość lub niedowaga, cukrzyca typu 2, problemy estetyczne skóry (trądzik, łojotok, plamy starcze, zmarszczki, suchość, wiotkość itp.), problemy z włosami i paznokciami, zaburzenia równowagi hormonalnej, zaburzenia nastroju, depresja, obniżona witalność, zaburzenia snu, chroniczne zmęczenie, niejasny stan podgorączkowy, niedobory odporności (częste ostre i przewlekłe stany zapalne, zwłaszcza wirusowe), alergie, częste choroby, łagodny lub złośliwy rozrost komórek, niepłodność, niepowodzenia w zajściu w ciążę, przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników, przedwczesne starzenie się itp.

Mikrobiota kontroluje nasz układ odpornościowy, czyli nasze podstawowe mechanizmy obronne przed zagrożeniem ze strony niekorzystnych wpływów zewnętrznych i wewnętrznych dla naszego zdrowia.

Zdrowa, prawidłowa mikrobiota jelitowa powinna być zdominowana przez bifidobakterie i lactobacillus. Problematyczna lub nieprawidłowa mikrobiota będzie zdominowana przez firmikuty, grzyby, bakteroidy, wirusy i pasożyty.

Dlatego ważne dla zdrowia mikrobioty jest zwrócenie uwagi na to  co lubią w swoim menu bifido i lactobakterie. A one potrzebują  niewiele, jedynie błonnika organicznego. To dzięki niemu będą rosły w siłę. Z błonnika organicznego pozyskają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, inulinę i inne cenne związki, które będą budulcem ścian komórkowych jelit. Z tego też powodu Instytut  Biolit utworzył całą serię produktów na bazie błonnika organicznego pozyskanego z korzenia łopianu majowego a wśród nich takie jak;

Witamiks -Glukomin– którego skład wręcz dedykowany jest dla zdrowia jelit a zawiera: błonnik korzenia łopianu, ekstrakty wodne z: rokitnika, żurawiny, aronii, buraka, cytryny, ziela pięciornika kurzego ziela, bakterie kwasu mlekowego,

Wienorm- Glukomin przeznaczony dla zdrowia żył i prawidłowego krążenia a w składzie błonnik korzenia łopianu, ekstrakty wodne z: aronii, ziela gryki, liści brzozy, ziela pięciornika kurzego ziela, przywrotnika, liści maliny, plechy listownicy ( naturalne źródło jodu),

Achillan – Glukomin polecany na trawienie, którego  skład w  postaci : błonnika korzenia łopianu, ekstraktu wodnego z ziela krwawnika pospolitego, korzenia stewii będzie miał dużo szersze działanie zwłaszcza  na utrzymanie prawidłowego procesu wydzielania soków trawiennych, prawidłowego ph przy nadmiernej kwasowości żołądka, występujących wrzodach i krwawieniach z przewodu pokarmowego.

Flawigran -Glukomin ze swoim składem: ekstraktu i błonnika korzenia łopianu, ekstraktów: ziela świetlika, rokitnika, borówki, dzikiej róży, marchwi, gryki będzie sprzyjał prawidłowemu widzeniu zwłaszcza ostrości widzenia, utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia w gałce ocznej, krążenia mikronaczyniowego .

Normo-Glukomin dzięki unikalnemu składowi : błonnika korzenia łopianu, ekstraktu z rutwicy lekarskiej, dzikiej róży, łopianu większego, mniszka lekarskiego i pokrzywy,  dedykowany jest na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy .

Wszystkie te produkty zostały nagrodzone jako najlepsze dla diabetyków podczas Sympozjum Diabetologicznym w Toruniu w 2016r i rekomendowane są przez Polskie Stowarzyszenie Diabetologiczne.

Zauważcie proszę, że w każdym z nich w składzie prócz wartościowych ziół z zawartością antyoksydantów, witamin i szeregu innych cennych związków pierwsze miejsce zajmuje błonnik korzenia łopianu.

Lecznicze właściwości łopianu większego wynikają z dużej zawartości substancji biologicznie czynnych oraz mikro-makroelementów charakteryzujących się korzystnym oddziaływaniem na organizm człowieka. W medycynie ludowej do leczenia rozlicznych schorzeń wykorzystywane są wszystkie części rośliny. Roślina znajduje zastosowanie jako środek gojący rany, przeciwzapalny, odtruwający, moczopędny, napotny, żółciopędny i regulujący przemianę materii oraz przy guzach nowotworowych różnych organów. W oficjalnej medycynie wykorzystywany jest jedynie korzeń łopian jako środek przeciwzapalny i antyseptyczny. Aby dany surowiec był wartościowy i posiadał ww działanie musi być zdrowy, ze zdrowych terenów i odpowiednio wytworzony. Instytut Biolit ogromną wagę przywiązuje do swoich upraw ziół leczniczych i badań klinicznych gotowych rozwiązań ziołowych preparatów.

Najważniejszym zadaniem w procesie przetwarzania korzenia łopianu Biolitu jest  właśnie zachowanie pełnego kompleksu substancji biologicznie czynnych  surowca wyjściowego. Na każdym etapie produkcji realizowane są  zadania doboru i utrzymania optymalnych parametrów technologicznych dla leczniczego surowca roślinnego, jakim jest korzeń łopianu, co umożliwiło maksymalne wyekstrahowanie i zachowanie pełnego kompleksu SBC.

Korzenie łopianu większego zawierają do 45% polisacharydu – inuliny.

Potwierdzono w badaniach naukowych, że inulina wykazuje działanie immunomodulujące ( dla utrzymania równowagi w organizmie), hepatoprotekcyjne ( czyli ochronne na wątrobę) i przeciwnowotworowe .

Wiadomo, że inulina obniża poziom glukozy we krwi, poprawia gospodarkę lipidową, obniża czynniki ryzyka wywołujące uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego, eliminuje z organizmu toksyny i radionuklidy, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, chroni przed rozwojem schorzeń onkologicznych.

Polisacharydy zawarte w korzeniu łopianu zapobiegają podrażnieniom błony śluzowej przewodu pokarmowego, oddziałują na wchłanianie różnorodnych składników pożywienia, wykazują właściwości osłaniające i przeciwzapalne. W opinii wielu autorów, polisacharydy zawarte w korzeniu łopianu mogą osłabiać wchłanianie substancji litogennych (oksalatów) w jelitach, co można uznać za korzystne z punktu widzenia profilaktyki tworzenia się kamieni oksalatowych .

Oprócz tego wiadomo, że lignany zawarte w łopianie hamują enzym reduktazy aldozy, co czyni je potencjalnie możliwymi do zastosowania w leczeniu cukrzycy i jej powikłań.

Zwróćcie uwagę  ile możliwości dla zdrowia posiada korzeń łopianu dlatego też błonnik organiczny korzenia łopianu znajdujący się w serii Glukominów, będzie pożądanym pokarmem dla najważniejszych naszych życiowych towarzyszy bifido i lactobakterii . Łopian to dieta ludzkości XXI w, gdzie problematyczny cukier przynosi nadmiar cierpień dla naszego organizmu. Udowodniono, że insulina i insulinooporność wpływają na powstawanie stanów zapalnych związanych i chorób związanych z wiekiem . Rozwiązanie problemu niesie kompleksowa fitoterapia Biolitu poparta bogatym doświadczeniem klinicznym i nagrodami w Polsce podczas  prestiżowych wydarzeń dla utrzymania zdrowia.