Grzybica jelit – jak leczyć?

Grzybica jelit – jak leczyć? - Biolit

Nasz układ pokarmowy stale narażony jest na ataki. Stres, szybki styl życia, niezdrowe odżywianie, antybiotykoterapia czy też pozbawione wartości odżywczych produkty wyniszczają nasz organizm od środka. Zdarza się, że prowadzi to do poważnych zaburzeń układu pokarmowego, takich jak grzybica jelit. Czym jest? Jak jej zapobiec, a gdy na to za późno – jak ją wyleczyć?

Grzybica jelit, nazywana inaczej grzybicą, kandydozą układu pokarmowego lub drożdżycą jelit, jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń pokarmowych. Pod tym pojęciem tak naprawdę kryje się grzybica jamy ustnej i gardła, grzybica przełyku, grzybica żołądka i jelit oraz kandydoza skóry okolic odbytu. Jest to stan, gdy chorobotwórcze drożdżaki rozwijając się w jelitach doprowadzają do dolegliwości żołądka i innych organów przewodu pokarmowego.

W przebiegu grzybicy układu pokarmowego zmiany chorobowe najczęściej znajdują się w obrębie powierzchownych warstw nabłonka z towarzyszącym im przewlekłym stanem zapalnym. Najczęściej dotyka ona osób o obniżonej odporności w wyniku stresu, antybiotykoterapii czy też nieprawidłowej diety. Takie czynniki zaburzają prawidłową florę bakteryjną i przyczyniają się do znacznego obniżenia odporności.

Najpopularniejszym przedstawicielem grzybów drożdżopodobnych w naszym przewodzie pokarmowym jest Candida albicans. Około 25 – 50 % zdrowych osób jest także nosicielami Candida spp. w jamie ustnej. Po wyniszczającej antybiotykoterapii bądź przy silnym osłabieniu odporności może dojść do patologicznego przerostu tych grzybów. To z kolei powoduje kandydozę przewodu pokarmowego. Ich rozwojowi natomiast sprzyja nieodpowiednia dieta bogata w słodycze, napoje słodzone, soki i suszone owoce.

 

Objawy grzybicy jelit

W przypadku grzybicy jelit objawy są podobne jak przy dolegliwościach żołądkowych. Należy pamiętać, że może ona oddziaływać na cały organizm, dlatego czasami tak trudno określić źródło problemu. Do typowych jej objawów należą: wzdęcia, uczucie pełności w żołądku i wyraźnie słyszalnego bulgotania, a także problemy z wypróżnianiem. Możliwe jest też pojawienie się biegunki po zjedzeniu niektórych produktów oraz silne bóle w dolnej części brzucha.

Poza tym częstymi objawami przy grzybicy przewodu pokarmowego są zakażenia błony śluzowej – „pleśniawki” – które występują zazwyczaj w jamie ustnej i przełyku, miejscowe zakażenia skóry w postaci zmian pęcherzykowatych oraz objawy ze strony układu nerwowego: zaburzenia pamięci, przewlekłe zmęczenie, nadpobudliwość psychoruchowa czy stany lękowe.

Grzyby w przewodzie pokarmowym mogą też stanowić przyczynę świądu odbytu. W tym miejscu zakażenia mają charakter infekcji powierzchniowych i towarzyszy im często intensywny odczyn rumieniowy oraz maceracja skóry. Najpowszechniejszym powikłaniem takiej infekcji jest szerzenie się zakażenia w obrębie skóry krocza, bądź kanału odbytu.

 

Zapobieganie grzybicy jelit

Bardzo istotna w zapobieganiu grzybicy układu pokarmowego jest dieta. Jeśli podejrzewamy, że w naszym organizmie może rozwijać się grzyb powinniśmy unikać cukrów i produktów w niego bogatych. Dlaczego? Ponieważ cukry proste są idealną pożywką dla grzybów. Poza tym powinniśmy unikać produktów z mąki pszennej takich jak białe pieczywo, naleśniki, pierogi i ciasta. Z drugiej strony warto włączyć do diety następujące warzywa: marchew, seler, pietruszka, brokuły, kapusta, kalafior, fasola. Istotne też będą produkty bogate w białko. Należy pić minimum 2 litry wody każdego dnia, aby ułatwić usuwanie z organizmu toksyn, które produkowane są przez grzyby.

Aby uniknąć wystąpienia grzybicy jelit w naszym organizmie warto też unikać stosowania antybiotyków i nadmiernej ilości leków. Dlaczego? To one zazwyczaj wyniszczają nasze jelita i powodują do zaburzeń prawidłowej flory bakteryjnej. Wtedy znajdujące się tam grzyby mają okazję by się namnażać.

 

Jak leczyć?

Aby wyleczyć grzybicę rozwijającą się w jelitach niemożliwe jest podjęcie leczenia farmakologicznego. Dlaczego? Ponieważ leki oraz antybiotyki są jedną z przyczyn rozwoju grzybicy w jelitach. Wobec tego konieczne jest przestrzeganie określonej diety oraz stosowanie naturalnych ziół.

W przypadku zdiagnozowania grzybicy układu pokarmowego chory na czas leczenia musi zrezygnować z produktów zawierających cukier, w tym takich owoców jak: jabłka, banany, pomarańcze czy gruszki. Z drugiej strony należy wprowadzić do diety produkty mleczne oraz bogate w białko.

Pomocne okażą się też zioła naturalnego pochodzenia. Jednym z nich jest ekstrakt wodny z korzenia łopianu o nazwie Toksidont – maj. Substancje czynne zawarte w korzeniu działają przeciwgrzybiczo i pomogą oczyścić organizm z grzybów przez pięć sfer wydalniczych naszego ciała. Powodują też zwiększenie wzrostu bifidobakterii w układzie jelitowym. Mają działanie wspierające trawienie, pobudzające trawienie i prebiotyczne.

Substancje czynne zawarte w ekstrakcie wodnym kory osiki o nazwie Populin base są w stanie zapewnić wysoką skuteczność jako środek grzybobójczy. Wspomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu mikroorganizmów, regulując poziom grzybów Candida w układzie jelitowym po antybiotykoterapii. Pomoże też usunąć grzybicę z całego układu pokarmowego i pozbyć się bólów nią spowodowanych.

Niezbędne w walce z grzybicą jelit jest też zastosowanie suplementu o nazwie Biota Complex. Produkt ten jest symbiotykiem. Pierwszy składnik o nazwie Biota N1 zawiera probiotyczne acydofilne szczepy pałeczek bakterii kwasu mlekowego, bakterii jelitowych (Lactobacillus i Bifidobacterium) oraz frakcjonowany hydrolizat białek mleka. W skład drugiego składnika (Biota N2) tego suplementu wchodzi korzeń łopianu zmielony, mikronizowany o zwiększonej biodostępności i skuteczności składników aktywnych. Jest on niezbędny dla rozwoju pożytecznej flory bakteryjnej jelit, zawartej w pierwszym składniku Bioty. Substancje czynne w nim zawarte pomogą odbudować mikroflorę jelitową zniszczoną w wyniku działania grzybów w przewodzie pokarmowym.

Na koniec procesu leczenia grzybicy jelit warto zastosować kompleks naturalnych witamin o nazwie Witamiks. W jego skład wchodzą ekstrakty wodne z rokitnika, żurawiny, aronii, buraka, cytryny, ziela pięciornika kurzego oraz bakterie kwasu mlekowego. Substancje czynne zawarte chociażby w ziele pięciornika kurzego oraz w bakteriach kwasu mlekowego wspierają prawidłową funkcję ochronną i wydzielniczą skóry i błon śluzowych, zwłaszcza w obszarze jelit oraz normalizują procesy przemiany materii.

 

Oczywiście lepiej zapobiegać niż leczyć, jednak w przypadku gdy już dokucza nam ta dolegliwość polecamy poniższe produkty:

 


Notice: Undefined variable: _GLOBALS in /home/biolit/domains/biolit.pl/public_html/biolit/themes/biolit/functions-woocommerce.php on line 952

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/biolit/domains/biolit.pl/public_html/biolit/themes/biolit/functions-woocommerce.php on line 952