Dieta przy chorobach nerek

dieta

Nerki są nieustannie działającym filtrem, który pompuje około litra krwi na minutę. Oprócz filtrowania (ekstrakcja odpadów rozpuszczonych we krwi), nerki regulują objętość krwi i płynu pozakomórkowego, utrzymują równowagę elektrolitową i kwasowo-zasadową (pH) oraz wykonują wiele innych ważnych zadań.

W wyniku choroby i zmniejszenia czynności nerek dochodzi do przewlekłej niewydolności nerek, a w rezultacie do: zatrucia organizmu produktami przemiany materii, nadciśnieniem tętniczym (zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej) oraz zaburzeń metabolizmu.
Oprócz podstawowej terapii równie ważna jest dieta – obowiązkowy składnik kompleksowego leczenia.

Zasady diety przy przewlekłej niewydolności nerek:

Po pierwsze, konieczne jest zmniejszenie ilości spożywanego białka do 20–60 g dziennie (w zależności od stopnia choroby).
Po drugie, należy zapewnić wystarczające spożycie kalorii z tłuszczów i węglowodanów, aby zrekompensować zużycie energii przez organizm.

 

Wyeliminować produkty w puszkach, produkty wędzone i marynowane, groch, fasolę i inne rośliny strączkowe.

Ograniczyć spożywanie żywności bogatej w potas (morele, rodzynki, ziemniaki), fosforany (produkty mleczne, ryby), magnez (ziarna, rośliny strączkowe, otręby, kolendra, bazylia). Owsiankę i makaron powinno się ograniczyć do minimum. Jajka – nie więcej niż jedno dziennie. Produkty mleczne (mleko, kefir, kwaśne mleko, śmietana) również muszą być ograniczone, gdyż zawierają dużo białka.

Można przyjmować płyny – nie więcej niż 1-1,5 litra dziennie; powinno się przyjmować taką ilość płynów, jaką się wydala. Sok najlepiej rozcieńczać wodą. Można pić wodę wysoko mineralizowaną.
Chleb – pozbawiony białka, na bazie białej pszenicy z otrębów (bez soli).
Zupy – warzywne, wegetariańskie, ale trzeba je gotować bez soli.
Mięso zwierzęce (wołowina, cielęcina) i drób (kurczak, indyk) można jeść gotowane, z uwzględnieniem ograniczenia ilości białka – 100g mięsa zawiera około 20–25 g białka.
Ryba – gotowana i nietłusta (sandacz, szczupak, wachnia, okoń, płoć).
Na dodatek – warzywa (gotowane lub świeże): ziemniaki, marchew, buraki, kalafior, sałata, pomidory, świeże ogórki, pietruszka, zielona cebula.

 

Technologia przetwarzania żywności:

Można smażyć potrawy dopiero po ich wcześniejszym ugotowaniu (bez bulionu!). Do żywności nie powinno dodawać się soli – jej wystarczająca ilość znajduje się w samych produktach (porcja dzienna to około 2-3 g). Jeśli ciśnienie krwi jest normalne, nie ma objawów niewydolności sercowo-naczyniowej oraz wyraźnego obrzęku, wtedy do gotowych posiłków można dodać odrobinę soli. Ważne jest, aby nie przekroczyć dziennej ilość spożywanej soli – 3 g (1/4 łyżeczki do herbaty). Aby poprawić smak, można dodawać do żywności przyprawy i zioła. Restrykcyjną dietę urozmaicą sosy: pomidorowy, bezbiałkowy, warzywny sos-marynata z dodatkiem pomidorów. Dobre będą również słodkie i kwaśne oraz warzywne i owocowe sosy, ale nie te przygotowane na bazie grzybów, mięsa i ryb. Do picia zalecamy słabą herbatę, najlepiej ziołową jak np. „Iwan Czaj” czyli Wierzbownica, rozcieńczone soki owocowe i warzywne oraz zdrowotny napar z dzikiej róży. Owoce można jeść bez ograniczeń, np. w formie galaretki, puree i musu, przygotowane na bazie pęczniejącej skrobi. Nie zabrania się spożywania cukru, miodu oraz dżemów, ale nie nadużywając. Dobrym dodatkiem do diety jest dynia, arbuz oraz melon. Powyższy jadłospis jest dowodem na to, że nawet przy przewlekłej niewydolności nerek dieta może być bardzo zróżnicowana.

Źródło: doktor nauk medycznych Elena Zuglovaya(Nauka i życie Nr 14/201)

 

Produkty dla utrzymania prawidłowej pracy nerek i dróg moczowych oparte o badania kliniczne Syberyjskiego Uniwersytetu Medycznego w Tomsku:

ZIOŁA NA SPRAWNY UKŁAD MOCZOWY

Substancje czynne mieszanki ziół normalizują i łagodzą stany zapalne nerek i dróg moczowych, mają wpływ na utrzymanie prawidłowej mikroflory na układu moczowego. Wpływają na kontrolę powstawania kamieni moczowych i kontrolę bólu po zabiegu litotrypsji. Normalizują metabolizm minerałów, soli wodnych, lipidów i węglowodanów.

 

UROLIZIN

Substancje aktywne w wodnych ekstraktach ziół preparatu skutecznie utrzymują stan prawidłowej mikroflory i wpływają na normalizację ukrwienia narządów miednicy. Związki czynne skutecznie utrzymują kontrolę stanów zapalnych i kontrolę w powstawaniu kamieni nerkowych oraz normalizują wydalanie moczu. Pomocniczo przy dysfunkcji nerek i dróg moczowych, zapaleniu gruczołu krokowego, rozroście gruczołu krokowego oraz spadku popędu seksualnego.

 

UROBIOL

Substancje aktywne wpływają na utrzymanie prawidłowej formuły krwi. Wpływają na kontrolę stanu zanieczyszczeń i toksyn we krwi. Prowadzą kontrolę wydalania z organizmu soli kwasu moczowego, normalizują metabolizm wszystkich substancji. Stosowany wspomagająco w kontroli powstawania kamicy nerkowej, kamieni żółciowych oraz normalizacji pracy jelit.

 

FLORENTA PLUS

Substancje czynne preparatu jak fitoncydy posiadają właściwości przeciwwirusowe i wpływają na utrzymanie prawidłowej mikroflory układu moczowego, adaptują organizm do zmieniających się warunków. Kwarcetyna i polifenole wzmacniają efekt przeciwutleniający. Zalecana do wspomagania w kontroli powstawania kamicy nerkowej, chorób zapalnych układu moczowo-płciowego, stanach obniżonej odporności oraz zaburzeniach metabolizmu.

 

BIOTA COMPLEX

Naturalny kompleks pro- i prebiotyków – symbiotyk. Biota Nr1 kontroluje równowagę mikroflory jelitowej, hamuje rozwój patogennej mikroflory, kontroluje stan toksyn i układ odpornościowy, utrzymuje prawidłowy metabolizm. Biota Nr2 wpływa na kontrolę układu moczowego, procesy zółciopędne i napotne. Tworzy środowisko życia dla korzystnej bioty jelitowej.