W kształtowaniu systemu odpornościowego pomocne są adaptogeny zwłaszcza te które mają udokumentowane badania kliniczne i pochodzenie surowca. Do adaptogenów stosowanych do utrzymania systemu odpornościowego Instytut Biolit zaliczył wodny ekstrakt babki lancetowatej. Imponujące badania zostały potwierdzone w zapisach farmakopei europejskiej.
Czczona w poezji anglosaskiej mianem ‘’matki ziół’’, klasyfikowana przez Sasów jako jedno z dziewięciu świętych ziół, do dzisiaj jest jednym z najbardziej docenianych surowców roślinnych wykorzystywanych w przetwórstwie zielarskim.
Układ pokarmowy, drogi moczowe, drogi oddechowe a nawet dolegliwości skórne- związki aktywne tej rośliny wykorzystywane są w utrzymaniu zdrowia wielu obszarów Naszego organizmu.
Skąd pochodzi i jakie są jej właściwości? Przyjrzyjmy się bliżej.
Babka lancetowata (Plantago lanceolata) wydaje się niepozorną rośliną, jednak kryje w sobie niesamowite właściwości. Rośnie na terenach prawie całej Europy, także w Polsce, jak i w Afryce północnej oraz w Azji zachodniej. Babkę lancetowatą można znaleźć również pod nazwą babki wąskolistnej czy języczki polnej, jest to gatunek byliny należącej do rodziny babkowatych, posiada długie wąskie liście, zebrane w przyziemną różyczkę. Gatunek ten rośnie na rozmaitych gruntach, jest zmiennym i ma dużą zdolność dostosowywania się do różnych warunków. W Polsce występuje pospolicie na łąkach, trawnikach oraz polach. Surowiec stanowią liście babki lancetowatej, zbierane w okresie kwitnienia, czyli od maja do września. Następnie są one suszone w temperaturze poniżej 40˚C w zacienieniu, w lekkim przewiewie.
Rodzina babki lancetowatej jest całkiem spora. Możemy wyróżnić spośród nich babkę: zwyczajną, piaskową i jajowatą. Kwiaty babek są do siebie podobne, lecz liście różnią się od siebie, każda z nich ma swój charakterystyczny wygląd liści, są owalne lub okrągłe. Mimo tego, że babki z daleka mogą wyglądać podobnie do siebie, warto pamiętać o tym, że poszczególne gatunki mają nieco inne właściwości.
Bylinę z rodziny Babkowatych (Plantaginaceae) pod nazwą Babka Lancetowata znajdziemy na polach, poboczach, trawnikach oraz pastwiskach. Warto wspomnieć, iż roślina ta jest niezwykle płodna i wytrzymała, a przetrwa nawet w ubogiej i słabej jakości glebie. Jej teren występowania to zarówno łąki Europy, Azji jak również Ameryki Północnej.
Określenie rdzennych Amerykanów na tą roślinę?
‘’Stopa białego człowieka’’- z uwagi na występowanie wzdłuż dobrze wydeptanych ścieżek tak właśnie ją nazywano
Babka Lancetowata należy do surowców śluzowych, a liście tej rośliny mogą pochwalić się bogactwem związków aktywnych takich jak:
Jako surowiec mamy tutaj na myśli liść babki lancetowatej zebrany w okresie kwitnienia, najlepiej z terenów nieuprzemysłowionych- wolnych od spalin czy substancji, które w okresie wzrostu mogłaby wchłonąć roślina.
Babka lancetowata jest używana w medycynie już od starożytności, wtedy używano soku z niej na ukąszenia skorpionów i węży, w średniowieczu na złamania i opuchlizny. Medycyna ludowa roślinę zalecała w leczeniu różnych schorzeń m.in.: chrypki, kaszlu, zapalenia przewodu pokarmowego oraz dróg moczowych czy też łagodzeniu swędzenia wywołanego ukąszeniem komara.
Babka lancetowata ma właściwości działające przeciwzapalnie w śluzówce jamy ustnej, gardle i przewodzie pokarmowym, a także wzmaga krzepliwość krwi i uszczelnia naczynia krwionośne. Wyniki badań eksperymentalnych potwierdzają jej działanie immunostymulujące, przeciwzapalne i spazmolityczne.
W związku z właściwościami wykrztuśnymi i regenerującymi roślina ta jest zalecana w problemach związanych z zakażeniami górnych dróg oddechowych, pomaga w łagodzeniu kaszlu, chrypki, bólów w klatce piersiowej i podrażnieniach błony śluzowej. Również oczyszcza płuca z flegmy, a dodatkowo jest polecana na zwalczanie kaszlu palacza.
Wodny ekstrakt z liści babki lancetowatej jest bogaty w następujące substancje czynne: związki glikozydów irydoidowych, fenyloetanoidowych, flawonoidów, polisacharydów, kwasów fenolokarboksylowych, związków garbnikowych, związków ksantofili. Z uwagi na tak bogaty skład naukowo udowodnione zostało działanie o charakterze: przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, immunomodelujące, w których wpływają na hamowanie niektórych procesów autoimmunologicznych.
Roślina również pomaga na problemy żołądkowe, jest polecana na takie problemy, jak zatrucia, wrzody żołądka, nieżyt, zapalenia żołądka i jelit. Roślina działa również przeciwzapalnie na śluzówkę przewodu pokarmowego, ma właściwości przeciwnowotworowe, wzmaga krzepliwość krwi i uszczelnia naczynia krwionośne. Babka pobudza wydzielanie soków żołądkowych i jednocześnie chroni śluzówkę przed ich szkodliwym działaniem, a także działa uspokajająco przy skurczach żołądka.
Ponieważ babka lancetowata posiada działanie przeciwzapalne, ściągające i regenerujące, stosuje się ją również zewnętrznie na problemy skórne. Od starożytności była stosowana jako naturalny opatrunek i współczesne badania potwierdzają, że przyspiesza gojenie ran, łagodzi ból, działa bakteriobójczo oraz regeneruje naskórek. Ze względu na swoje właściwości jest również coraz częściej składnikiem kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej i łojowatej, jak i preparatów do higieny intymnej. Pomoże również na popękane naczynka i szarą skórę. Warto ją również użyć na swoim ciele, świetnie je ujędrni i zregeneruje, jak i powstrzyma złuszczanie się naskórka.
Babka lancetowata zawiera inhibitory 5-lipooksygenazy, kinazy proteinowej C, hamuje produkcję śródnabłonkowego (międzykomórkowego) czynnika adhezji komórek ICAM-1, przez co hamuje procesy diapedezy (migracji krwinek białych do przestrzeni pozanaczyniowych), co wpływa ma korzystny wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych oraz wysięków. Poprzez hamowanie produkcji ICAM-1 – składniki liści babki lancetowatej utrudniają szerzenie się infekcji rhinowirusowych. Substancje czynne z liści babki lancetowatej mogą również w ten sposób hamować objawy alergiczne, np. w przebiegu pyłkowicy. Badania naukowe przeprowadzone niezależnie w różnych ośrodkach badawczych w Rosji, Chinach, wykazały przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe działanie Babki lancetowatej wobec bakterii patogennego Stafilokoka – w tym gronkowca złocistego (łac. Staphylococcus aureus) , Laseczki siennej (Bacillus subtilis) – Gram-dodatniej bakterii należącej do rodziny Bacillaceae oraz Streptokoków (Streptococcus) -gram dodatnich bakterii, hemolizujących paciorkowców grupy Lancefield A i B.
We wspomaganiu organizmu preparatami ziołowymi szczególną uwagę należy zwrócić na surowiec stosowany do produkcji.
Podrażnienia, otarte kolano.
Kojarzycie sytuacje z dzieciństwa, w której po przysłowiowym ‘’złapaniu zająca’’ babcia kazała przyłożyć magiczny liść na bolące kolano?
Do dzisiaj wspomagająco w celach zachowania prawidłowych procesów regeneracyjnych skóry i antyseptycznie stosuje się odwary z liścia babki lancetowatej do okładów i przemywań. Związki aktywne surowca takie jak irydoidy czy fenyloetanoidy wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne- korzystne dla zachowania zdrowia skóry.
A dla wyznawców ‘’zrób to sam’’- w różnego rodzaju opracowaniach znajdziecie przepis na własny świeży sok z babki lancetowatej, z korzyścią dla zdrowia skóry.
Pamiętajcie- aby cieszyć się takimi właściwościami, surowiec powinien pochodzić ze sprawdzonego, ‘’czystego’’ źródła!
Myślę, że niemal każdy z nas zna smak syropu z babki lancetowatej przyjmowany dla zdrowia układu oddechowego. Dzięki zawartości polisacharydom o charakterze śluzu- liście babki lancetowatej wykazują właściwości ochronne i powlekające błony śluzowe górnych dróg oddechowych- z korzyścią dla odpowiedniego nawilżenia gardła czy krtani.
Aukubina (glikozyd irydoidowy) występująca w liściach babki lancetowatej, opisywana w literaturze naukowej jako związek o właściwościach bakteriostatycznych i przeciwzapalnych wraz z obecnością polisacharydów- wspomoże prawidłową odporność organizmu i mechanizmy obronne.
Wyciągi z babki lancetowatej już od wielu lat są składnikiem wielu preparatów dla zdrowia układu oddechowego, z łagodzeniem kaszlu, czy przyjmowane z korzyścią w trakcie przeziębienia.
Jeżeli więc pracujesz głosem, dbasz o prawidłową kondycję krtani, gardła, oskrzeli i płuc- przyjrzyj się temu surowcowi!
W opracowaniach naukowych preparaty i wyciągi z liści babki lancetowatej opisywane są jako produkty o właściwościach przeciwzapalnych i spazmolitycznych dla przewodu pokarmowego, co może wskazywać na ich potencjał w stosowaniu wspomagającym w łagodnych nieżytach przewodu pokarmowego. W jednym z badań wyodrębniona frakcja poliholozydowa z liści niektórych gatunków babki lancetowatej wykazała działanie ochronne na żołądek tego surowca. W kolejnym badaniu ekstrakt z liści babki lancetowatej wpływał na prawidłową pracę żołądka i odpowiednie wypróżnienie.
Doustne podawanie babki lancetowatej jest również powszechnie znane w stosowaniu dla odpowiedniej kondycji i regeneracji błony śluzowej żołądka i jelit, a dzięki zawartości aukubiny- babka lancetowata ma właściwości ochronne dla miąższu wątroby, spazmolityczne i bakteriostatyczne.
W obecnych czasach pełnych stresu, obecności smogu, i różnej jakości żywności- obecność przeciwutleniaczy w prawidłowej diecie człowieka jest na wagę złota. W różnego rodzaju pracach naukowych ekstrakty z liści i nasion babki lancetowatej wykazywały właściwości antyoksydacyjne. To surowiec zawierający flawonoidy- (m.in. luteolina, apigenina, hispidulina i bajkaleina), które wykazują cenne właściwości przeciwutleniające.
Dla utrzymania zdrowia pomyśl o obecności babki lancetowatej w swojej diecie. Utrzymanie zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, oddechowego czy antyoksydacja, to niezwykle ważne kwestie przyczyniające się do zachowania homeostazy Naszego organizmu.
Szanowni Państwo!
Powyższy materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, stanowi wyłącznie treść informacyjną i w rozumieniu obowiązujących przepisów prawnych nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, diagnoza lub instrukcja w zakresie leczenia; ponadto nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.
Źródła wiedzy: