Bezcenne zioła Ałtaju

 

Dlaczego zioła Ałtaju są wyjątkowe?

 

Jak uprawiać zioła, aby w jak największym stopniu zachowały swoje dobroczynne właściwości i dlaczego zioła Ałtaju są uważane za szczególnie lecznicze?

Różnica wysokości i wzrost tzw. aktywnego tlenu w górach Ałtaju oraz ultrafioletu ze słońca, sprawia, że roślinny wytwarzają związki   ochronne  i gromadzą specjalne substancje antyoksydacyjne, i to są  główne składniki wyjątkowych właściwości ziół na  podgórzu Ałtaju. Dlatego syberyjscy naukowcy ponad 20 lat temu w poszukiwaniu optymalnych warunków do uprawy roślin leczniczych wybrali region Ałtaju. Teraz kremy, szampony, balsamy, maseczki, napary i suplementy diety i naturalne  witaminy pod marką Biolit są znane nie tylko na Syberii, ale są również bardzo poszukiwane w innych krajach. Cały sekret tkwi w surowcach gdyż  są one lokalne. W regionie Ałtaju znajdują się  pola z  łopianem, babką lancetowatą, jeżówką purpurową, pięciornikiem kurzego ziela, przywrotnikiem, serdecznikiem i  wieloma innymi roślinami leczniczymi, które rozciągają się na obszarze ponad 100 hektarów ziemi. Wstępne przetwarzanie surowców odbywa się w naszym regionie, a następnie końcowa produkcja odbywa się w  Tomsku. W przeddzień sezonu ogrodniczego specjaliści Biolit opowiedzieli nam, jak udaje im się wydobyć z surowca zielarskiego maksimum przydatnych substancji.  Sadzonki wielu roślin leczniczych, zwłaszcza tych endemicznych nie powinny być sadzone od razu w wilgotnej glebie. Specjaliści firmy podzielili się sekretem technologii uprawy roślin Biolit – jest to wstępna uprawa kontenerowa. Ponadto dla każdego gatunku dobierany jest odpowiedni okres sadzenia. I jeszcze jeden warunek to wilgotna i przepuszczalna gleba bez chwastów. Bez uprawy kontenerowej nie da się optymalnie wyprodukować surowców dla większości bylin, które mają długi okres kiełkowania – od 2 do 2,5 miesiący. Jest to np. echinacea purpurea. Ważne jest, aby nie przegapić czasu maksymalnej akumulacji substancji aktywnych, których zawartość należy kontrolować podczas wzrostu roślin lub zmian sezonowych. Jak donoszą specjaliści Biolitu: „dla  przykładu korzeń łopianu znany ze swoich leczniczych właściwości i zbieramy go przez dwa sezony. Pierwszy sezon zbiorów przypada na wczesną wiosną, zanim pojawią się pierwsze liście. Drugi okres trwa od września do pierwszej dekady października. Dwukrotnie np. zbieramy również solankę pagórkową: latem, soczystą i zieloną, w okresie kwitnienia i potem na początku września, po dojrzewaniu nasion. Do celów produkcyjnych spieszymy się zebrać młode liście pokrzywy, w maju, kiedy pokrzywa jest przed kwitnieniem, kiedy wysokość łodygi nie przekracza 20-25 centymetrów, a roślina nie zgromadziła jeszcze witaminy K. Witamina K na pewno się przydaje, ale to ta substancja czynna z pokrzywy, która wpływa na  zwiększenie lepkości krwi.

Bezpieczna ekstrakcja wodna surowców.

Po zbiorze wszystkie zioła są mielone. Następnie muszą przejść analizę pod kątem zawartości substancji czynnych i bezpieczeństwa zgodnie z wymogami Sanitarno-Epidemiologicznymi oraz wszystkimi obowiązującymi przy dobrej praktyce  upraw i wytwarzania. Już w zakładach wydobywczych pokruszony surowiec zalewa się wodą destylowaną o temperaturze 65-70 stopni. Otrzymany płynny ekstrakt przepuszcza się przez filtry i zatęża pod próżnią do zawartości substancji stałych 60–70 procent.

Ta technologia ekstrakcji wodnej  ma szereg zalet w porównaniu z technologią ekstrakcji alkoholowej. Wydobywa bardziej rozpuszczalne substancje o szerokim spektrum działania fizjologicznego. Ta metoda jest bezpieczna dla człowieka, dla  produkcji i dla środowiska. Bez użycia sztucznych konserwantów. Ciekawostka: wodne koncentraty roślinne zawierają własne substancje konserwujące, które pozwalają na zachowanie stabilności składu chemicznego przez kilka lat. Zachowują aktywność substancji aktywnych, tworząc z nimi złożone kompleksy organiczne i czynią je niedostępnymi dla mikroorganizmów. Powstałe koncentraty wodne są wykorzystywane do produkcji suplementów diety, żywności funkcjonalnej i kosmetyków. Pola Ałtaju dostarczają przyjaznych dla środowiska surowców dla 500 rodzajów prozdrowotnych produktów bez użycia sztucznych konserwantów i barwników. To jest interesujące dlatego, dla zestawów mieszanek ziołowych, które zgłoszone są jako suplementy diety i mają uzasadnione działanie dla utrzymania zdrowia.

Wśród mieszanek ziół Ałtaju, które szczególne zasługują na uwagę polecamy Kardio-san, dla wspomagania prawidłowej pracy układu krążenia i układu sercowo-naczyniowego. Skład mieszanki stanowią : korzeń kozłka lekarskiego, korzeń peonii, kwiatostan nostrzyka lekarskiego, ziele lebiodki zwyczajnej, ziele serdecznika, ziele gryki. Działanie substancji czynnych z tych ziół będzie pomocne  w zachowaniu prawidłowego ukrwienia serca, w zachowaniu prawidłowego ciśnienia krwi ( zwłaszcza przy podwyższonym ciśnieniu),. Korzystne działanie dla organizmu przyniosą również  przy migrenie, klimakterium oraz przy podwyższonym ryzyku zakrzepowego zapalenia żył.

Mieszanka ziół o nazwie Sprawny układ moczowy  której skład stanowią: ziele rdestu ptasiego, ziele pięciornika kurzego ziela, korzeń łopianu większego, owoc jarzębiny czerwonej, liść brzozy, ziele skrzypu polnego, będzie korzystnie wpływać na utrzymania zdrowia dróg moczowych i prewencji przed namnażaniem się patogennych bakterii i prawidłowej funkcji nadnerczy.

Górne drogi oddechowe w dobie rozrastających się zurbanizowanych miast będą wymagały od nas szczególnej troski. Dlatego imponujący skład mieszanki ziołowej  o nazwie  Broncho-san  stanowią takie zioła jak: ziele bodziszka, ziele lebiodki pospolitej, ziele babki lancetowatej, korzeń lukrecji gładkiej, nasiona lnu zwyczajnego, pąki sosny zwyczajnej.  Substancje aktywne tych ziół pomocne będą w utrzymaniu komfortu oddychania w obszarze górnych dróg oddechowych, działając  kojąco na gardło, krtań i struny głosowe. Sosna wspiera układ oddechowy, w tym gardło oraz pomaga utrzymać drożność nosa. Aktywne biologicznie substancje przyczyniają się do łagodzenia suchego uporczywego kaszlu, utrzymują prawidłowy stan błon śluzowych dróg oddechowych (przy podrażnieniach). Przyczyniają się do utrzymania prawidłowego stanu korzystnej mikroflory bakteryjnej w obszarze górnych dróg oddechowych.

Zioła na wzmocnienie – jak sama nazwa wskazuje przydatne o każdej porze roku jako zbiór naturalnych witamin z surowca roślinnego. Ich skład w postaci: liść porzeczki czarnej, owoc dzikiej róży, korzeń aralii wysokiej, korzeń eleuterokoka kolczastego, korzeń różeńca górskiego, nasiona cytryńca chińskiego w badaniach klinicznych wykazuje iż z korzyścią będą wpływały na utrzymanie prawidłowego procesu tonizacji, prawidłowej kondycji układu immunologicznego i wspomagają w zachowaniu prawidłowych procesów adaptacyjnych organizmu. A wszystko to co dobrego dzieje się w naszym organizmie przy spożywaniu  zdrowego surowca jak w przypadku ziół Ałtaju jest zasługą antyoksydantów, których dziś alarmująco nam brakuje w diecie.  Wszyscy ogrodnicy znają  silne działanie przeciwutleniające substancji czynnych chociażby tak popularnej u nas porzeczki. A czy wiedzieliście, że  z liści odpornej na zimę odmiany porzeczki np. Green Haze otrzymuje się  złożony kompleks olejków eterycznych, fitoncydów, witaminy C które działają tonizująco i są silnymi przeciwutleniaczami. Wiele substancji czynnych w składzie mieszanki Ziół  na wzmocnienie korzystnie wpływa na   zachowanie prawidłowej przemiany materii,  na zachowanie odporności na stres, czy też  na zachowanie prawidłowej kondycji mięśni i centralnego układu nerwowego. Taki napar będzie bardzo pożądany  zwłaszcza przy wyczerpaniu organizmu po chorobach i okresach przesilenia pogodowego. Mieszanka ziół o nazwie Artro-san  posiada w swym składzie:  korzeń łopianu większego, ziele rzepiku , liść brzozy, ziele pięciornika kurzego, liść maliny, korzeń mniszka lekarskiego. Specjaliści na Syberii rekomendują te zioła  jako środek profilaktycznej i uzupełniającej terapii, z których substancje czynne będą  korzystne dla utrzymania zdrowia układu kostno-stawowego (osteochondrozie, deformacyjnych osteoartrozach), układowych chorobach (reumatoidalnym zapaleniach stawów, podagrze). Zestaw tych ziół  można stosować także po ciężkich chorobach i w okresie zdrowienia jako środek ogólnie wzmacniający i witaminowy.

Bardzo znanym w Polsce jest zioło Wierzbownica. W produkcie ziołowym Ałtaju  o nazwie Wierzbownica, ziele wierzbownicy poddane procesowi fermentacji. Dlatego działanie substancji czynnych uzyskanych w procesie fermentacji będzie korzystne  dla utrzymania homeostazy w organizmie. Pomocne również będą  dla utrzymania prawidłowej pracy mechanizmów odpowiedzialnych w kontroli toksyn w organizmie  Dla mężczyzn korzystne będą w zachowaniu prawidłowego stanu prostaty a dla wszystkich na pewno będą sprzyjały w utrzymania zdrowia jelit, prawidłowej kondycji skóry i paznokci.

Odpowiednia ilość związków przeciwutleniających w roślinach zielarskich Ałtaju jest dziś bardzo pożądanym składnikiem w naszej diecie. Naszemu organizmu w dobie fast foodów i wysoko przetworzonej żywności, brakuje wielu związków czynnych dla utrzymania zdrowia  a  naukowcy alarmują w swoich opracowaniach naukowych przywołując chociażby zatrważający stan polifenoli w diecie jako ważnego elementu w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i jednocześnie umożliwiającego  prawidłowe leczenie już istniejących stanów chorobowych.  Polifenole w wielkim skrócie można opisać jako związki, które roślina wykorzystuje m.in. do obrony przed grzybami i bak-
teriami chorobotwórczymi.  W organizmie  człowieka polifenole wykazują również
działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Wraz z kwasem askorbinowym,
karotenoidami i tokoferolami zabezpieczają organizm ludzki przed działaniem stresu oksydacyjnego.  Bardzo obszernie tematykę polifenoli  w Polsce  porusza praca naukowa opublikowana przez:  Aneta Koszowska, *Anna Dittfeld, Anna Puzoń-Brończyk, Justyna Nowak,
Barbara Zubelewicz-Szkodzińska,  zamieszczona w:  Postępy Fitoterapii 4/2013 http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2013_263-266.pdf pt.” Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.” Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych, Wydział Zdrowia Publicznego, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice, Kierownik Zakładu: dr hab. n. farm. Elżbieta Grochowska-Niedworok.

Z kolei Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych podczas XXVIII KONFERENCJA DYSKUSYJNA FAKTY I FIKCJE W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA,  która odbyła się 23 października 2020 r. w Warszawie sygnalizowało o potrzebie wzbogacenia żywności o witaminy, minerały i cenne związki czynnych , których brak jest odczuwalny i widoczny  w obecnym stanie  i kondycji organizmu człowieka żyjącego zwłaszcza  w zurbanizowanych aglomeracjach miejskich.

Fitozwiązki  stanowią dziś obszerny  przedmiot licznych badań
biochemicznych, klinicznych i epidemiologicznych. Dlatego cenne, zdrowe, wartościowe  z ekologicznych, czystych upraw surowce roślinne  zwłaszcza w tradycji picia wywarów ziołowych są dziś  wartościowym uzupełnieniem diety i prewencją w utrzymaniu zdrowia.